Nya framgångar för florist-Klara

Prisade floristen Klara Kågefors från Vimmerby har kommit med i prestigefyllda Fusion Flowers Magazine – som ett av två nordiska bidrag.

Klara Kågefors är en av två nordiska florister som fått med bidrag i brittiska Fusion Flowers Magazine.

Klara Kågefors är en av två nordiska florister som fått med bidrag i brittiska Fusion Flowers Magazine.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-06-19 20:00

Att få med sina blomsterbinderier på bild i brittiska tidningen Fusion Flowers Magazine är något som de flesta florister bara kan drömma om. För unga Vimmerbyfloristen Klara Kågefors börjar drömmen bli rutin.

– Jag tror det är fjärde gången, och det känns förstås fantastiskt att få synas i ett sammanhang där andra som älskar yrket lika mycket också tampas om utrymmet. Att se sin förebild Stein Are Hansen bara några sidor bort från min bild är… ja, de som är i branschen förstår hur stort det är.

Florister från hela världen skickar in bilder till Fusion Flowers Magazine. Första steget är att få med dem på tidningens Facebooksida, nästa att komma med i den glassiga pappersupplagan som kommer ut fyra gånger om året.

Sommarnumrets tema var krysantemum och Klara Kågefors lät kreativiteten flöda och skapade ett kragliknande smycke med gröna blommor, där hon fick pröva sig fram rent tekniskt för att konstruktionen skulle hålla.

– Jag älskar att göra hattar och smycken, håller mig gärna till en enhetlig färgskala och gick all in, med hundra procent krysantemum.

Men en ganska trist blomma, man köper billigt på varuhuset?

– Krysantemum ser inte så kul ut, att bara titta på. Men den är fantastisk att jobba med och blir superfin i binderier. Den är underskattad, tål nästan vadsomhelst, och det underlättar ju. Vi jobbar med färskvara och då är det kul med en blomma som kan hålla fräschören nästan en vecka utan vatten.

Totalt har omkring 15 bilder av internationella florister publicerats i sommarnumret – det andra nordiska bidraget är skapat av Jimmy Englund.

– En av de bästa florister som finns.

I sommar kommer Klara Kågefors att få chansen att slipa sina kunskaper. Hon är nämligen antagen till Fursion Flowers summerschool i Kippen, Skottland.

– Väldigt spännande. Jag vet inte så mycket mer än att vi kommer att jobba med riktiga proffs, en lärare är den världsberömda floristen Pirjo Koppi, som är känd just för sina blomstersmycken, så det passar ju mig. Det ska bli kul att få feedback och träffa en hel del av de som producerar Fusion Flowers Magazine.

Målmedvetna Klara Kågefors vet vad hon vill – efter två brons i tävlingen Fusion Flowers International Designer of the Year 2017 ska hon tävla också i år.

– Efter brons siktar jag förstås på silver. Eller guld… Jag ska vara med, i alla fall.

Klara Kågefors hittar inspiration och går på magkänsla. "Jag ser framför mig vad jag vill ha."
Klara Kågefors hittar inspiration och går på magkänsla. "Jag ser framför mig vad jag vill ha."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!