Nyfikna elever upplevde lantgården

Visst lockade djuren mycket. Men ungdomarnas intresse för skogen och för matens väg från jord till bord var också stort när 120 elever besökte Sjundekvills gård för att uppleva LRF:s skoldagar.

10 juni 2019 20:16

Måndag och tisdag den här veckan arrangerar LRF:s kommungrupp, Södra och Norra Kalmar läns fåravelsförening skoldagar på Sjundekvills gård utanför Storebro. På måndagen var 120 elever från Astrid Lindgrens skola i Vimmerby och Storebro skola på gården. På tisdagen är det dags för 150 elever från Albäcksskolan i Hultsfred att få lära sig mer om lant- och skogsbruk.

– Ett av våra syften är att ungdomarna ska veta var maten kommer ifrån. Det är faktiskt inte många som vet det. Sedan lär vi dem om skogens betydelse för sådant som energi och drivmedel, berättar Caroline Hemmingsson på LRF:s kommungrupp.

– Sedan är ju förhoppningen att öka intresset för branschen och kanske få ungdomar att söka sig hitåt. Därför är också bland annat Skogsbruksgymnasiet här de här dagarna. Förra året fick vi faktiskt höra att det var några elever som hade bestämt sig efter just de här dagarna, och det är ju kul.

Skoldagen på Sjundekvills gård var uppdelad i åtta stationer. Där gick eleverna bland annat en skogsslinga, fick veta mer om lantbruket och vad som kommer från det, man var inne i en toppmodern ladugård, klappade får och fick lära sig mer om ull och vad det kan användas till, samt fick komma nära ett bisamhälle.

– Det verkade som att de flesta eleverna var intresserade. Att förmedla kunskap om de här frågorna är så viktigt, inte minst till ungdomar i de här åldrarna. Jord- och skogsbrukssektorn är så viktig och förtjänar mer kredd än den får, menar Caroline Hemmingsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Micael Rundberg

Ämnen du kan följa