Parkering på Stora torget byggs om

Parkeringarna på torget ska snedställas. I varje fall den östra raden. Vimmerby handel har länge velat se snedställda p-platser på torget. Men inte så här.

Här ska parkeringsplatserna snedställas inom ett par veckor. Men inte så som Vimmerby handel tänkt sig...

Här ska parkeringsplatserna snedställas inom ett par veckor. Men inte så som Vimmerby handel tänkt sig...

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2019-11-15 19:00

– Det här innebär att platserna snedställs åt motsatt håll mot vad vi föreslagit och gör det ännu svårare att lägga om trafiken, säger Håkan Rosin, tidigare ordförande i Vimmerby handel och en av de som drivit handelns förslag om trafik och parkering på torget.

Handelns förslag togs fram för sex-sju år sen och syftar till att öka antalet P-platser och underlätta trafiken runt torget.

Men någon ändring av trafikföringen blir det inte när kommunen om ett par veckor ska bygga om en trottoar och snedställa parkeringen närmast Östra Torggatan.

– Nej, trafiken blir som nu. Vi ska bygga om en trottoar förbi den nya handikappanpassade entrérampen och då går det inte att ha raka P-platser i den raden på torgparkeringen, säger trafikingenjör Maria Åkerö.

Hon räknar med att de åtgärderna ska ske inom närmaste veckorna.

Hur påverkar det antalet P-platser ?

– Jag vet inte riktigt ännu. Det kan bli en mindre än vad det är i dag.

Hon säger att det kan bli aktuellt på sikt att även göra om andra delar av torget.

–  Men det är ingenting som finns i någon investeringsbudget nu, i så fall måste det äskas pengar till det, säger hon.

Utöver förändringarna på torget bygger kommunen en helt ny parkeringsplats intill resecentrum.

– Den blir där det tidigare fanns ett ganska svårskött grönområde. Nu blir det cirka 20 nya P-platser och ett par laddstolpar. Det är högt tryck på P-platser vid resecentrum så den här kommer att underlätta, säger hon.

Även vid stora parkeringen mellan Sibylla och gymnasiet har parkeringstiden nyligen begränsats från 24 till fyra timmar.

– Det är ungefär halva delen längst norrut mot gymnasiet och det beror på att underlätta för gymnasiets personal att parkera någonstans, säger Maria Åkerö.

Ola Gustafsson (KD) är ordförande i både samhällsbyggnadsutskottet och kultur- och fritidsutskottet där frågor om både handel och trafik behandlas politiskt.

– Den förändring som nu sker på torget är inte politiskt behandlad så den kan jag inte uttala mig om, säger han.

Samtidigt säger han att den borgerliga majoriteten gärna vill se fler parkeringsplatser på torget och kommer att ta upp den frågan.

Vilken roll kan Vimmerby handels gamla förslag få i ett sånt arbete?

– Det vet jag inte, jag är ganska ny och känner inte till förslag som är flera år gamla. Men vi är intresserade att titta på olika alternativ.

Vimmerby handels tidigare ordförande Håkan Rosin har jobbat mycket med trafik och parkeringsfrågorna i centrum i många år. "Vi tar upp det här i styrelsen med utvecklingschefen" säger han.
Vimmerby handels tidigare ordförande Håkan Rosin har jobbat mycket med trafik och parkeringsfrågorna i centrum i många år. "Vi tar upp det här i styrelsen med utvecklingschefen" säger han.
Karta: Stora Torget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!