– Vi tar inte betalt för plastpåsarna, men däremot ser vi alltid till att fråga om kunden vill ha en påse. Den kampanj som Svensk Handel drev för något år sen har fått genomslag direkt, folk har ofta med egna påsar, berättar Tove Karlstedt på Vimmerby Bokhandel.

Tvärs över gatan ligger klädbutiken Sandströms som sedan ett år tillbaka är med i ett initiativ som kallas "One bag habit", som startats av H&M, Kappahl och Lindex, men där nu ytterligare 13 kläd- och skobutikskedjor är med. Intiativet innebär att sedan 1 juni 2017 tar de medverkande butikerna betalt för platspåsarna, överskottet från plastpåseförsäljningen ska skänkas till ändamål som arbetar för hållbar utveckling.

– Påsanvändningen har minskat radikalt. Vår påskonsumtion har gått ner med 60 procent i alla våra butiker. Vi använder förra årets 95-årsjubileumspåsar fortfarande för att påsanvändningen gått ner mer än vi räknat med, berättar Mikael Sandström.

Artikelbild

| Bosse Olsson och hans barnbarn Sonja Dahlqvist, försöker att alltid ta med tygpåsar när de handlar.

Den föreslagna skattehöjningen på plastpåsar tycker Mikael Sandström är tråkig:

– Man drar alla plastpåsar över en kam. Vi använder sockerrörbaserade plastpåsar vilket är skillnad mot de petroleumbaserade. Med en skattehöjning skulle vi inte heller kunna skänka överskottet till välgörande ändamål.

På Hemtex får kunder också betala för påsar.

– De flesta kunder väljer att avstå från påse, men jag tror inte det beror på kostnaden utan för att det finns ett mer tydligt medvetet tänk hos folk, säger Malin Lindström på Hemtex.

Artikelbild

| Mikael Sandström på Sandströms tycker att påskonsumtionen minskat betydligt.

Vimmerby Handel har inga gemensamma riktlinjer kring plastpåsar:

– Nej, det får var och en göra som de själva vill, vissa tar mer betalt och andra inte, säger Björn Johansson, ordförande för Vimmerby Handel.

Artikelbild

| Om lagförslaget går igenom kan skatten höjas på plastpåsar från och med nästa år.

– Skulle det bli en skattehöjning så är det bara att följa, men det är kunderna som får betala mer för kassarna.

Vad tycker ni som konsumenter om att man får betala för plastpåsar?
Artikelbild

– Jag tycker att det är lite löjligt att man ska betala för att gå runt med butikers reklam på påsar. Men jag försöker att välja papperspåsar om det går. Sen försöker jag alltid ta med tygpåse när jag är och handlar, säger Bosse Olsson.

– Det är lite bra att man får betala för påsar för då kanske man köper färre, säger barnbarnet Sonja Dahlqvist.