Passagerarna firade bussföraren Bosse — av ett särskilt skäl

”Jaha, grattis då Bosse”. Karl-Axel Karlsson, 89, hade minsann koll på att det var ”Bussförarens dag" när han klev på närtrafikbussen på måndagsförmiddagen. Och som de äldre berömde chauffören Bosse Nilsson under resan…

Gulli Gustafsson, Karl-Axel Karlsson, Birgitta Westrin och Boris Folkesson åkte morgonturen med närtrafiken.

Gulli Gustafsson, Karl-Axel Karlsson, Birgitta Westrin och Boris Folkesson åkte morgonturen med närtrafiken.

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2019-03-18 18:00

”En busschaufför, en busschaufför, det e en man med glatt humör.” Fråga Bosse Nilssons passagerare på närtrafiken i centrala Vimmerby om du inte tror att det stämmer. I två år har Bosse kört närtrafik, som är ett komplement till den övriga linjetrafiken med den skillnaden att man som resenär själv beställer sin resa i förväg.

– Sedan går inte resan från adress till adress, utan avser främst serviceresor där jag hämtar upp resenären hemma och kör exempelvis till matvaruaffären, frissan eller hälsocentralen, berättar chauffören Bosse Nilsson.

I Vimmerby stad går dagligen två resor åt vardera håll för boende väster om Drottninggatan, och två åt vardera håll för boende öster om Drottninggatan.

– Tjänsten utnyttjas till stor del av äldre och sjukpensionärer. Ibland kan jag ha sju-åtta resenärer per tur, berättar Bosse.

Turen vi åker på ”Busschaufförens dag” har fem passagerare. Karl-Axel Karlsson, Birgitta Westrin, Gulli Gustafsson, Boris Folkesson och Ann-Christine Petersson är alla jätteglada över tjänsten. Men mest berömmer de chaffisen Bosse Nilsson. Fast det låter det som de skulle göra oavsett om det är alla busschaufförers egen dag eller inte.

– Han är världens bästa. Det vill jag att du skriver. Det var ju bara synd att jag inte visste om att det var ”Bussförarens dag” i dag för då skulle du ha fått en blomma, Bosse. Det är ju i och för sig inte för sent än, säger Birgitta Westrin som reser från hemmet på Östra Tullportsgatan till Stora torget.

– Jag sålde min bil när jag flyttade hit och skulle känna hur det kändes, och det här funkar hur bra som helst. Man får planera lite mer, men det är inte fel det heller för då slipper man fara omkring som en virrhöna överallt, skrattar Birgitta Westrin.

Bosse Nilsson, som tillsammans med sina kollegor bjöds på tårta av arbetsgivaren dagen till ära, blir glad över passagerarnas värmande ord.

– Det är ett socialt serviceyrke och väldigt tillfredsställande om man kan göra skillnad i deras liv. Det som känns bäst är att veta är att man ger dem trygghet, säger han.

– Vi har ju lärt känna varandra och varandras rutiner, nu är vi mer som kompisar. Samhället är tufft i dag och det är inte lätt för gamla. Vi ska ju alla bli gamla, så det är en självklarhet att ge dem den hjälp man själv kommer vilja ha, säger Bosse Nilsson.

I två år har Bosse Nilsson kört närtrafik i Vimmerby. På "Bussförarens dag" på måndagen firades han.
I två år har Bosse Nilsson kört närtrafik i Vimmerby. På "Bussförarens dag" på måndagen firades han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!