Pensionärerna lussade själva på äldreboendet

De har sett otaliga lussetåg. Men i år tog pensionärerna själva över lussefirandet på Vimarhaga och Borghaga. ”Om jag varit tärna förut? Det vete sjutton”, säger Dagny Kågesjö, 92.

Lennart Adolfsén blev en fin stjärngosse. "Spännande att prova något nytt".

Lennart Adolfsén blev en fin stjärngosse. "Spännande att prova något nytt".

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby kommun2019-12-13 20:00

Något luciafirande med elever från skolorna blir det inte längre på äldreboendet. Nästa vecka kommer förskolebarnen från Lunden – och det är efterlängtat. Men på självaste Luciadagen gjorde de äldre på Vimarhaga och Borghaga slag i saken och lussade själva för övriga boende.

– Stjärngosse har jag aldrig varit förr, inte i skolan ens en gång. Det kan väl vara spännande att prova något nytt, säger Lennart Adolfsén, 88 år.

Personal fyllde på i luciaföljet, som bestod av ett 30-tal personer.

– Vi har pratat om det här i flera år, ofta hör man ju att äldreboenden runt om i Sverige har eget luciafirande och vi vill inte vara sämre. Nu passade det bra, vi behövde inte pussla om scheman eller träffpunkter, säger aktivitetssamordnare Yvonne Pettersson.

En hel del jobb är det förstås. Men värt det lilla extra.

– Så fint att det äntligen blir av. Det här har jag drömt om länge, säger aktivitetssamordnare Anja Gerstenkorn, medan hon hjälpte Dagny Kågesjö att få glittret på plats.

Dagny sticker inte under stol med att hon inledningsvis var lite tveksam.

– Jag tänkte att jag är lite för gammal för det här. Men de var så envisa, så till slut sa jag ”kör till”, om man kan glädja någon är det ju roligt.

Och visst blev det lite extra stämningsfullt när luciatåget klämde i med de traditionella sångerna, som satt där de skulle.

– Det blev jättelyckat, och jag hoppas det kan bli tradition, säger Yvonne Pettersson.

Aktivitetssamordnare Anja Gerstenkorn hjälper till så att Dagny Kågesjö får glittret på plats.
Aktivitetssamordnare Anja Gerstenkorn hjälper till så att Dagny Kågesjö får glittret på plats.
Karta: Vimarhaga
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!