Raggare och knuttar tar plats på museum

Lördag 23 november öppnar Stadsmuseet Näktergalen i Vimmerby sin utställning "Raggare, knuttar och kanske några mods" som skildrar ungdomskultur från förr.

Håkan Nyström, Sven-Åke Bylund, Frasse Fransson och Christer Tengvall har varit med och bidragit till Näktergalens kommande utställning Raggare, knuttar och kanske några mods.

Håkan Nyström, Sven-Åke Bylund, Frasse Fransson och Christer Tengvall har varit med och bidragit till Näktergalens kommande utställning Raggare, knuttar och kanske några mods.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby kommun2019-11-16 10:00

Storhetstiden för raggare, knuttar och mods var från slutet av 1960-talet till mitten av 1980-talet. Nu har det blivit dags att skildra ungdomskulturen från den tiden och Vimmerby med omnejd i en utställning på Stadsmuseet Näktergalen.

Gunilla Gustafsson är föreståndare för museet och berättar att det har varit inspirerande att jobba med utställningen.

– Vi har fått väldigt bra bemötande av alla som hjälpt till att skaffa fram material. Det engagemang de visat är helt fantastiskt. Ingenting är svårt och inget är omöjligt att fixa i deras värld, säger Gunilla Gustafsson.

Hur föddes idéen till utställningen?

– Jag har fått lite tips från folk genom åren att det kunde vara kul att göra något om både raggare och knuttar. Vi har försökt få in lite om mods också, men det har varit lite svårare. Jag bestämde mig för att vi skulle satsa på det här förra sommaren och tog kontakt med några personer som fungerat som bollplank sedan dess. Sedan har vi arbetat med det intensivt senaste månaden, säger Gunilla Gustafsson.

Vad har ni för förväntningar på utställningen?

– Det känns som ett ämne som kan fungera då det finns ett stort motorintresse i trakten. Sedan kan den förhoppningsvis locka lite ny publik som inte går på museum så ofta, säger Gunilla Gustafsson.

Det första man möts av i lokalen är fronten på en klassisk raggarbil med en amerikansk flagga samt tidstypiska kläder.

– Flaggan är min och den har jag haft i mina bilar från den första som jag köpte 1977 till den sista som jag sålde 1986. Flaggan har varit med om mycket och har verkligen patina, säger Håkan Nyström som tillsammans med Sven-Åke Bylund bidragit med mycket av materialet till raggarnas del av utställningen.

På avdelningen med knuttar är det Frasse Fransson och Christer Tengvall som har samlat ihop mycket av materialet. De minns tillbaka till 1970-talet då torget framför rådhuset i Vimmerby kunde vara fyllt med hojar.

– På den tiden åkte man ned till torget på kvällen och mötte upp med kompisar. Sedan tog man en tur till Nossen eller Mariannelund och fikade. På helgerna samlades man och tog lite längre turer till träffar runt om i Småland, säger Frasse Fransson.

– Vi var ganska lugna. Visst hände det att vi festade också, men oftast var man nykter för man ville ju köra motorcykel, säger Christer Tengvall.

Utställningen öppnar på lördag den 23 november.

Bilder av bland andra Håkan Nyström samt massor av tidningsklipp finns med på utställningen.
Bilder av bland andra Håkan Nyström samt massor av tidningsklipp finns med på utställningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!