Raset: "Det är ett förvånande resultat"

Mer resurser. Fler utbildade lärare och högre lärarlöner. Ändå faller Vimmerby kommun drygt 80 platser i Läraförbundets ranking av "Bästa skolkommun 2019".

Niorna i Vimmerby har aldrig gjort bättres resultat än i våras, men det har inte fått genomslag i Lärarförbundets ranking "Bästa skolkommun". Bilden tagen i ett helt annan sammanhang.

Niorna i Vimmerby har aldrig gjort bättres resultat än i våras, men det har inte fått genomslag i Lärarförbundets ranking "Bästa skolkommun". Bilden tagen i ett helt annan sammanhang.

Foto: Alexander Olivera / TT-Bild

Vimmerby kommun2019-10-16 18:17

Vimmerby hamnar på plats 182. Det är sämsta placeringen bland alla tolv kommunerna i Kalmar län.

Det framgår av Lärarförbundets ranking som presenterades på onsdagsförmiddagen.

– Det är ett förvånande resultat, vi hade räknat med en bättre placering, säger Bertram Stenlund Fridell, kvalitetssamordnare på barn- och utbildningsförvaltningen i Vimmerby.

Rankingen bygger på jämförelser av tio olika kategorier kopplade till skolan, förskolan eller lärarnas arbetssituation.

I årets ranking är Vimmerbys tre bästa grenar: andelen elever som klarar sin gymnasieutbildning inom tre år, att lärarna är friska och andelen barn inskrivna i förskolan. Där hamnar Vimmerby på plasterna 69, 95 respektive 97. Alla tre placeringarna är dock lägre än i fjol.

De kategorier Vimmerby förbättrar sig i är mera resurser till utbildning, plus 67 till plats 118. Meritvärdet för eleverna i årskurs nio, plus 45 till plats 160 och lärarlönerna, plus 12 till plats 154 av de 290 kommunerna. Men inget av det hjälper för att ens försvara fjolårets plats 100. Totalt blir det ett fall till plats 182.

–  Niornas resultat var fantastiskt bra i våras och meritvärdet det högsta vi haft, bland de 25 procent bästa i landet, ändå drar det ner Vimmerby i rankingen. Men Lärarförbundet väger in flera andra snittvärden om förväntat resultat utifrån ett likvärdighetsindex och det ger den effekten, säger Bertram Stenlund Fridell.

Lärartätheten är en av de kategorier där Vimmerby tappar mest, minus 85 placeringar till plats 170. 

–  Vår egen statistik i kommunen visar att det är ganska få barn per årsarbetare i förskolan, men då räknar vi in all personal. Lärarförbundet räknar bara personal som har förskolelärarexamen och då blir förstås resultatet ett annat. Bristen på förskolelärare är ett bekymmer i alla kommunen. Vi hoppas att satsningen på nya utbildningen i Vimmerby ska ge oss fler förskolelärare framöver, säger han.

Lärarförbundet rankar också kommunen som avtalspart betydligt lägre än i fjol. Det blir plats 268 mot 145 i fjol. 

Hur stort värde tillmäter ni olika rankingar av det här slaget?

–  Vi lägger ingen jättestor vikt vid det, men vi tittar på olika faktorer och följer upp det och vi ser på resultaten och hur vi lyckas utifrån grundförutsättningarna. Det är det som är mest intressant, säger Bertram Stenlund Fridell.

Bertram Stenlund Fridell är kvalitetssamordnare på barn- och utbildningsförvaltningen i Vimmerby.
Bertram Stenlund Fridell är kvalitetssamordnare på barn- och utbildningsförvaltningen i Vimmerby.
Karta: Vimmerby kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!