Rekordfå villainbrott i Vimmerby kommun

Antalet villainbrott i Vimmerby kommun är rekordfå. ”Vi ligger på en extremt låg nivå. Samtidigt tar sig brotten nya vägar”, säger kommunpolis Håkan Karlsson.

12 maj 2019 08:00

Hittills i år har endast två villainbrott anmälts i Vimmerby kommun. Aldrig tidigare har siffran varit så låg. Som jämförelse kan nämnas att det under fjolåret anmäldes nio villainbrott i kommunen, även det en historiskt låg siffra.

– Vi har jobbat målmedvetet med förebyggande arbete under många år och har en väl utbyggd grannsamverkan i vår kommun. Tjuvarna söker lätta och snabba pengar, och folk har verkligen lärt sig att man inte ska förvara kontanter och smycken hemma, säger kommunpolis Håkan Karlsson.

– I början av 1990-talet låg vi på upp emot ett 40-tal villainbrott per år. I dag hittar tjuvarna sällan något av värde i villor, ett villainbrott medför helt enkelt alldeles för hög risk i förhållande till vad det ger, säger han.

Tidigare i veckan var Håkan Karlsson och informerade på ett grannsamverkansmöte.

– Dessa möten fungerar till stor del som en medborgardialog till kommun och polis, där även många andra frågor ventileras.

Uppslutningen var lite sämre än vanligt, men Håkan är noga med att betona att man inte ska koppla av bara för att det har varit lugnare en tid.

– Verkligen inte. Det gäller att vara på tå och ha koll. Samtidigt kan vi se att brotten tar nya vägar och förändrar sig i form av exempelvis vishing-bedrägerier. Det är brott som till 70% drabbar personer som är 70 år och äldre, och det är väl inte osannolikt att de som sysslar med det till viss del kan vara samma personer som tidigare gjorde villainbrott, tror Håkan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Micael Rundberg

Ämnen du kan följa