Riksteatern Vimmerby växer och samarbetar

Riksteatern Vimmerby startade sin verksamhet för ett år sedan och har flera föreställningar på gång i höst. Dessutom är ett samarbete med andra kulturföreningar på orten inlett.

Lars Johansson, Linnéa Nestor och Jacob Käll sitter i styrelsen för Riksteatern Vimmerby som har mycket på gång i höst.

Lars Johansson, Linnéa Nestor och Jacob Käll sitter i styrelsen för Riksteatern Vimmerby som har mycket på gång i höst.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby kommun2019-10-17 21:00

På en pressträff på Fabriken i Vimmerby presenterade delar av styrelsen för Riksteaterföreningen sina planer. För att stärka kulturens roll i Vimmerby har ett samverkansprojekt inletts.

– Vi har samlat kulturföreningar i Vimmerby som Komedianten, musikföreningen, konstföreningen samt Näs, Kulturskolan och stadsmuseet Näktergalen med syftet att synliggöra kulturen i Vimmerby mer. Vi har beviljats Leaderpengar för ökad digitalisering och startat en facebooksida kallad Kultur i Vimmerby. Där ska vi samla all info om kultur och försöka få fler att inse att det ändå händer rätt mycket i stan, säger Lars Johansson som är styrelseledamot i Riksteatern Vimmerby.

Det senaste tillskottet till föreningens styrelse är Linnéa Nestor som flyttade till Vimmerby från Stockholm i mars. Hon är teaterpedagog med stor erfarenhet av branschen och hoppas kunna bidra mycket.

– När jag var i Stockholm och funderade på att dra igång ett arrangemang var ofta risken stor att det man gör försvinner i bruset bland allt annat utbud. Gör man teater i Vimmerby bidrar man verkligen till ett levande kulturliv så det känns spännande att få vara en del av detta, säger Linnéa Nestor som ser extra fram emot Riksteatern Vimmerbys närmaste föreställning Lust.

– Den har jag velat se länge så det kom som en glad överraskning för mig när jag fick reda på att den var bokad, säger Linnéa Nestor.

Föreställningen visas på Kulturskolan i Vimmerby den 30 oktober.

– Den handlar om kvinnors lust. Det ska bli spännande att se vilken publik den lockar, säger Jacob Käll.

På höstens program står även en barnföreställning som spelas på Astrid Lindgrens Näs den 3:e november.

– Det blir en version av Robin Hood för barn mellan fem och tolv år. Det är en extra stor utmaning ekonomiskt att göra barnteater då ensemblen i regel kostar lika mycket, men det går inte att ta ut biljettpriser som täcker. Nu gör vi arrangemanget ihop med Näs och har lyckats få pengar till en del av kostnaderna, säger Jacob Käll.

Höstens tredje arrangemang blir musikteaterföreställningen Stjärndamm med musik av David Bowie som spelas på Stadshotellet i Vimmerbys festvåning.

– Eftersom vi inte har någon egen scen så får vi söka samarbeten. Den här föreställningen passar fint att kombinera med middag så det ska bli spännande att se hur det faller ut, säger Jacob Käll. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!