Så många barn har städat för kampanjen

Ett tiotal förskoleklasser i Vimmerby kommun har under våren varit med och bidragit till den årliga kampanjen Vi Håller rent.

8 juni 2019 15:17

Håll Sverige Rent har genomfört kampanjen Vi Håller Rent varje vår sedan 2004. I år deltog sammanlagt 690 647 svenskar, vilket är 14 282 fler än förra året. Av årets deltagare var 601 233 barn. 265 av landets 290 kommuner var anmälda till kampanjen.

– Det enda sättet att stoppa nedskräpningen är att folk slutar skräpa ner. Syftet med våra skräpplockningar är att skapa medvetenhet, framförallt hos barn och unga. Barn är ofta mycket bättre än vuxna på att ändra beteenden och säga till när andra skräpar ner, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

I Vimmerby har främst förskolebarn från ett tiotal olika skolor deltagit med totalt över 500 elever.

– De som anmält sig har fått ut material och jag tycker att det är väldigt bra att barnen får lära sig om vikten av att inte skräpa ner tidigt, säger Jonas Johansson på driftenheten på Vimmerby kommun.

En av förskolorna i Vimmerby som deltagit i projektet är förskolan Linnéa.

– Den 6:e maj gjorde vi en vårstädning. De allra minsta barnen tog hand om skolgården och den närmaste omgivningen. De lite större barnen var vi borta i Gästgivarhagen med och även uppe vid återvinningscentralen vid Folkets Park. Det fanns en hel del att städa upp, säger Maria Gustafsson Holmberg som är föreståndare på förskolan Linnéa.

Är städningen uppskattad av barnen?

– De tar till sig det här väldigt bra. Även annan tid när vi är ute på promenader och får syn på skräp så är de måna om att vi tar hand om det, säger Maria Gustafsson Holmberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Strömsten

Ämnen du kan följa