Så prioriteras verksamheten i corona-tider

Med ständigt nya riktlinjer och en potentiellt stor sjukfrånvaro bland personalen måste Vimmerby hälsocentral och mödrahälsovården göra prioriteringar.

"Vi har haft en hel del frånvaro, framförallt förra veckan. Men nu är fler tillbaka." säger Camilla Ljungdahl om sjukfrånvaron bland personalen på hälsocentralen.

"Vi har haft en hel del frånvaro, framförallt förra veckan. Men nu är fler tillbaka." säger Camilla Ljungdahl om sjukfrånvaron bland personalen på hälsocentralen.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby kommun2020-04-01 08:00

På mödrahälsocentralen i Vimmerby, där också ungdomsmottagningen finns har man ställt in föräldraträffar och besök från skolklasser. Dessutom har man infört restriktioner som innebär att man inte längre får ta med sig barn till besöken, för att minska smittorisken.

– Det är för att det är gruppbesök och det är många samlade då. Så länge du är frisk är du välkommen till oss, men om du har några förkylningssymptom måste man avboka sitt besök, säger Eva Wester, avdelningschef för mödrahälsovården i norra delen av regionen.

Cellprovstagningen skjuts på framtiden med start under denna vecka. Enligt Eva Wester följer man utvecklingen och fattar beslut vecka för vecka. 

– Det är väldigt många som är kallade på en och samma dag och skulle det vara så att någon är sjuk i vår personal så är det jättesvårt att omboka dessa kvinnor. Det är så pass många att det är ohanterlig av den anledningen och vi måste använda vår personal till annat, säger hon. 

På Vimmerby hälsocentral har man också fått göra prioriteringar. 

– Vi försöker upprätthålla en så normal verksamhet som möjligt. Vi har precis som alla andra personal som har förkylningssymtom och då ska de inte vara på jobbet. Det gör att vi måste prioritera verksamhet, säger Camilla Ljungdahl, verksamhetschef på hälsocentralen.

Man prioriterar att ha god tillgänglighet i telefon. Därför har man prioriterat livsstilsmottagningen lägre genom att inte kalla några nya patienter. 

Enligt de rekommendationer man följer ska personer som är 70 år och äldre helst inte komma till hälsocentralen menar Camilla Ljungdahl.

– För alla som är 70 år och äldre, som ska på årskontroll gör läkaren en bedömning om personen behöver komma, då står besöket kvar. Är det så att det räcker med att man tar en telefonkontakt, så vi erbjuder vi detta istället. 

Patienter som behöver söka vård och har någon form av övre luftvägssymtom får inte sitta i vanliga väntrummet utan slussas in genom särskild ingång. 

– Tidsmässigt ska man då komma så nära det bokade besöket som möjligt. Det kan annars innebära att man får sitta ute och vänta, i solen tack och lov, säger Camilla Ljungdahl. 

För att minska smittspridningen ser man helst att antalet anhöriga minskas. 

– Vi har en uppmaning till alla Vimmerbypatienter som behöver vård, kom själv. Behöver du hjälp under besöket räcker det om du har en person med dig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!