Så ska ett nytt kommunalråd utses

Tidigast i slutet av november kan ett förslag om nytt KSO läggas fram för fullmäktige.

Leif Larsson (C) är ordförande i fullmäktige som kommer att utse en ny ordförande för kommunstyrelsen antingen vid sammanträdet i november eller det i december.

Leif Larsson (C) är ordförande i fullmäktige som kommer att utse en ny ordförande för kommunstyrelsen antingen vid sammanträdet i november eller det i december.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2019-10-10 10:07

Det bedömer Leif Larsson (C) och ordförande i fullmäktige. Han vill endast kommentera Ingela Nilsson Nachtweijs avgång utifrån sin ordföranderoll och inte i något partipolitiskt hänseende. Men han betonar att det helt är hennes eget beslut och inte partiets.

– Det är bara hon som kan ta ett sånt beslut i en sån här situation, inte partiet. Hypotetiskt finns det några få andra sätt, men inget som är aktuellt i den här situationen, säger han.

Det som kommer att ske är en formell begäran om entledigande från Ingela Nilsson Nachtweij som ställs till fullmäktige.

–  Sannolikt kommer den att tas upp och beviljas på sammanträdet den 21 oktober, säger Leif Larsson.

Efter det börjar centern sin interna process att utse sin kandidat till hennes efterträdare. Leif Larsson bedömer att det kan ta sin tid.

–  Våra stadgar säger att ett medlemslemsmöte ska fatta ett styrande beslut  om vem vi vill nominera. Sen ska det till kommunens valberedning som i sin tur lägger förslag till fullmäktige. Det är ännu svårt att säga om ett sånt val kan hålla vid fullmäktige i slutet av november eller om det blir i december, säger Leif Larsson.

Vem leder kommunstyrelsens arbete fram tills dess ?

– Det blir Niklas Gustafsson (M) som är förste vice ordförande, säger han.

Hur påverkar avhoppet situationen i stadshuset ?

– Jag vill vara försiktig med att uttala mig om det, men det är klart att det rör på sig just nu och när en ledande part lämnar förändras spelplanen, säger Leif Larsson.

Vi söker Ingela Nilsson Nachtweij för kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!