– Det enda vi möjligen kan göra i år är att röja och kanske bygga till parkeringen, säger Jerry Svensson på Länsstyrelsen i Kalmar län.

För ett par veckor sen tvingades länsstyrelsen dra i nödbromsen för de planer som finns för Norra Kvill och som till stora delar ingår i Naturvårdsverkets projekt för samtliga 30 nationalparker i landet.

– Syftet är att lyfta varumärket för nationalparkerna genom att höja nivån i parkerna. Det rör sig bland annat om ny och gemensam skyltning, bättre tillgänglighet och i Norra Kvills fall en ny entré, men inte i samma omfattning som de stora nationalparkerna, säger Jerry Svensson.

Artikelbild

| Entrén vid nationalparken Norra Kvill i vinterskrud. Någon ny entre blir det inte i år. Cirka 12 000 besökare kommer till Norra Kvill per år.

1,1 miljon kronor var avsatt till projektet för Norra Kvills del, en blygsam summa jämfört med de stora parkerna. Utöver varumärkesprojektet, avsåg länsstyrelsen att även bygga till med nya toaletter och fler parkeringsplatser. För det senare har man nu köpt till mer mark runt entrén.

Men större delen av åtgärderna får vänta på grund av minskade anslag till naturvård i den budget som M-KD och SD drev igenom riksdagen i december.

– Vi hoppas att vi kan börja med åtgärderna nästa år istället, men vi vet inte hur det bli, säger Jerry Svensson.

Han hoppas också att länsstyrelsen ska kunna etablera mer samarbete med externa aktörer för att utveckla Norra Kvill.

– Vi behöver guider men har inte lyckats med det ännu. Vårt ansvar är helt riktat till inne i parken, säger han.