Skogsnäringen drabbas av krisen

Effekterna av corona-pandemin visar sig också i skogsnäringen. Utländsk personal uteblir och exporten av virke minskar.

Johan Asp ser en problematik framåt då granbarkborren kan tvinga fram avverkningar. "Skulle det då visa sig att industrin har begränsade mottagningsmöjligheter för det virket så sätts det i en annan dager."

Johan Asp ser en problematik framåt då granbarkborren kan tvinga fram avverkningar. "Skulle det då visa sig att industrin har begränsade mottagningsmöjligheter för det virket så sätts det i en annan dager."

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby kommun2020-04-04 07:01

– I skogen är det framförallt planteringar som oftast görs av personal från andra länder som är jätteduktiga på det. De har ju väldigt svårt att ta sig hit nu, ingen vet nu riktigt vad som gäller, så det är för tillfället tusen frågor och inga riktiga bra svar, säger Håkan Lundgren, ordförande för LRF Sydost. 

Enligt Johan Asp, regionchef för östra Götaland på Skogssällskapet påverkas också avverkningar i skogen:

– Vi är i en osäker period. För sågverken som normalt exporterar till England samt USA, som varit viktiga marknader för svenska sågverk, har det delvis bromsat in. Likaså är det emballageindustrin, när till exempel Volvo och Scania permitterar mycket folk då behövs det inte så mycket lastpallar. Det är en bruten värdekedja som även drabbar skogsbruket. 

Skogssällskapet styr om sina entreprenörer.

– För att inte gå in i en osäkrare period med väldigt höga lager så har vi styrt om våra entreprenörer till framförallt naturvårdsavverkningar och lövgallringar, säger Johan Asp. 

Sveaskog stöttar sina entreprenörer med ett stödpaket som innebär att betalningstider på fakturor förkortas och att de kan få hjälp med rekrytering av personal.

"Coronapandemin har inte påverkat Sveaskogs verksamhet men vi vet att det påverkar de mindre entreprenadbolagen, därför lanserar vi nu ett stödpaket där vi vill minimera att de får negativa affärseffekter utifrån den situation världen och Sverige befinner sig i." skriver Niclas Brantingson, presschef på Sveaskog i ett mail. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!