Snart dags att lunka på i naturen

På söndag är det dags att oxlunka i naturen i Brantestad. Nu för tiden finns inga oxar kvar, men ett hundratal besökare brukar ta sig runt naturrundan på det årliga arrangemanget.

På söndag är det dags för oxlunken i Brantestad. Här en bild från ett tidigare år.

På söndag är det dags för oxlunken i Brantestad. Här en bild från ett tidigare år.

Foto: Storetinga

Brantestad2019-08-19 21:30

– Det är för både stora och små, det finns en motionsrunda på elva kilometer och en kortare på tre kilometer. För den som vill gå med rullator eller barnvagn finns det kortare och mer anpassade rundor, berättar Kerstin Fröjdefeldt, ledamot i styrelsen för Brantestad Intresseförening, som ligger bakom arrangemanget.

Förra årets oxlunk bjöd på bra väder och besökarantalet uppgick därför till 170. I år hoppas man på lika bra väder och besökarantal.

–Det beror ju väldigt mycket på vad det är för väder. Men det brukar komma besökare från alla möjliga håll, säger Kerstin Fröjdefeldt.

Naturrundan i Brantestad hålls i skick av intresseföreningen och har funnits i 13 år och är välbesökt av turister under både vår och höst. Oxlunken har arrangerats i runt tio år, enligt Kerstin Fröjdefeldt.

– Det är väldigt skiftande natur, både skog och öppna fält. Vid grillplatsen finns sjön Yxern. Vi har fått mycket beröm av turister som besökt rundan som tycker att den är fin, berättar hon vidare.

Längs rundan kommer det finnas kokta kringlor och kaffe till deltagarna för extra energi.

Var kommer namnet Oxlunken ifrån?

– För många år sen fanns det en äldre man här i Brantestad by som födde upp oxar, det var ju ganska vanligt i Vimmerby-trakten med oxar förr. I början när vi arrangerade så fanns oxarna med fortfarande, men inte nu längre, säger Kerstin Fröjdefeldt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!