Snart visas hans filmer på SVT

Matz Eklund har haft ett filmintresse hela sitt liv, men först för åtta år sedan blev det allvar och intresset blev ett jobb.

Matz Eklund tycker inte att det är någon större nackdel att ha sin studio på landsbygden: "Jag tror inte att det har så stor betydelse. Tvärtom i vissa fall, när man sitter och klipper, det är så lugnt och skönt."

Matz Eklund tycker inte att det är någon större nackdel att ha sin studio på landsbygden: "Jag tror inte att det har så stor betydelse. Tvärtom i vissa fall, när man sitter och klipper, det är så lugnt och skönt."

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby kommun2019-11-22 20:00

Nu är han aktuell med nya dokumentärer som kommer att visas på TV.

– Man jobbar mycket och man måste ha det som intresse med. Jag brukar säga det att det är inte mitt jobb, det är min hobby det här med film, säger Matz Eklund som driver företaget Filmdirekt i Björksebo utanför Vena.

Hans stora genombrott i filmbranschen kom med dokumentären "Vill du dansa?" som följer dansbandet Larz-Kristerz. Det slutade med en nominering till Guldbaggens publikpris. 

– Jag kom in lite i som man säger finrummet med film, det gör ju att det blir lättare, eller ja lättare, men det är ju på något sätt lättare med alla kontakter man har. Men filmbranschen är tuff. Det gäller att ha lite flyt och välja rätt ämnen, säger Matz Eklund.

– Det är lite kul när man får det till TV, det vet man inte innan, säger han.

Dokumentärfilmerna fortsätter på musiktemat. Den ena filmen har han jobbat på i två år och den handlar om The Boppers.

– Om man ska hårdra det så finns det väl ingen större musikalisk genomslagskraft, möjligen Abba. Det kom som en bomb det här med 50-talet, så det är en jättestor grej i musiken för hela landet.

– Inom musik-Sverige finns det en stark relation till Boppers. Jag har intervjuat många kända artister som Kalle Moreaus, Lasse Holm, och Kicki Danielsson. Men även nyare band har någon slags koppling till Boppers, säger Eklund. 

Den andra dokumentärfilmen fortsätter på dansbandstemat. Arbetsnamnet för filmen är "Dansbandstjejer", där man får följa tre kvinnliga frontfigurer från tre dansband. I höstas spelades en musikvideo till dokumentären in i Vena.

Båda filmerna berättar Matz ska visas på SVT, men när är ännu oklart.

– Nu väntar man bara på tablåtider kan man säga och det sista finliret ska göras, ljud och mycket justeringar på slutet, säger han.

Har du aktivt valt att göra filmer med musiktema?

– Det är kul med musik, men det är inget jag aktivt har valt, utan det har bara blivit så egentligen.

Vimmerbyfilmaren har ytterligare en tredje film aktuell. "Hollywood Hank" släpptes i dagarna och kommer att visas på bio runtom i landet, här i Vimmerby innan jul.

– Det är en dokumentär om en kille som flyttade från Flen till Kalifornien, han gjorde det många drömmer om. Det är ett jobb jag har gjort åt honom, det var ingen tanke att det skulle nå ut sådär, berättar Matz Eklund. 

Matz Eklund åkte till Kalifornien, USA i en vecka för att filma delar ur filmen "Hollywood Hank".
Matz Eklund åkte till Kalifornien, USA i en vecka för att filma delar ur filmen "Hollywood Hank".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!