Larmet inkom till räddningstjänsten strax efter klockan 13.15, men det tog lång tid innan enheterna var på plats.

– Vi hade problem med att hitta rätt. Adressangivelsen stämde inte med verkligheten. Vi fick god hjälp av brandflyget som kunde dirigera oss rätt, säger Stefan Larsson, räddningschef i beredskap, och fortsätter:

– När vi väl kommit till platsen har det varit långt att gå för att det inte är en farbar väg utan man måste gå en bra bit in i skogen. Det har tagit sin stund bara att ta sig fram för att se omfattningen, säger han.

Vid klockan 15.45 hade räddningstjänsten lokaliserat och omringat branden, och det finns en risk att enheterna kan vara kvar på platsen resten av dagen.

– I värsta fall kommer vi att hålla på till midnatt, säger Stefan Larsson.

Alla räddningsenheter från Tuna är på platsen och ett visst antal från Vimmerby. Vid 17-tiden fanns det totalt 14 personer som deltog i släckningsarbetet, markägare och flera andra hjälpte också till.

– Vi hade otur. En vattenpump exploderade och det orsakade ett kort avbrott i vårt arbete, men vi kom snabbt i gång igen. Branden är inringad och den ska börja krympa nu, säger Stefan Larsson.

Enligt honom blåser det inte det minsta i skogen, vilket underlättar arbetet. Vid 20-tiden pratade vi med Stefan Larsson igen.

– Vi har branden under kontroll. Jag kan fortfarande inte säga att branden är helt släckt med den är under kontroll. Framåt 23-tiden ska vi börja trappa av och minska bemanningen. Under natten ska det finnas två-tre brandmän kvar och de ska bevaka så att det inte blossar upp igen, säger Stefan Larsson.