Hur går det egentligen till i ett restaurangkök och måste man enbart vara intresserad av matlagning? Det och mycket annat var saker som årskurs sex från Storebro skola fick svar på under en temadag hos restaurangskolans årskurs ett på måndagen.
– Vi försökte hitta ett sätt att få hit Storebroskolans hemkunskapselever för att visa hur det kan se ut i ett riktigt restaurangkök, säger Steffan Witterdal, lärare på restaurangskolan och mentor för dagen.
– Det här är också en del av entreprenöriellt lärande för eleverna, säger Thomas Gustafsson, lärare för årskurs sex.
Eleverna delades in i två grupper, en dessertgrupp och en matgrupp. Det var restaurangskolans elever som höll i dagen och lärde ut tekniker, tips och kunskap om allt från matlagning till dukning.
– Vi har friterat pommes, gjort egen bearnaisesås och stekt kyckling. Till efterrätt gjorde vi en jordgubbssorbet och hemgjord chokladsås, berättar Olivia Törngren och Sarah Isaksson från restauranglinjen.
Storebroeleverna Elin Berggren och Sofie Brink var båda med i matgruppen.
– Roligast var att fritera pommes. Vi har lärt oss mycket nytt, exempelvis om dukning, berättar eleverna, som båda kan tänka sig att söka till restaurangskolan när det är dags för gymnasieval om några år.
Olivia Törngren och Sarah Isaksson säger att man inte nödvändigtvis måste ha ett stort matintresse för att gå restauranglinjen.
– Det finns ju även en servisdel så man kan ju ha intresse för exempelvis dryck också.