– Det är jättesorgligt. Det var ju i stort sett min idé och jag vill kunna använda det utan att bli anmäld, sa Nathea Anemyr i en kommentar till oss på onsdagen.

– Det var svårt att förklara för en elvaåring, säger hennes mamma Erica Anemyr, som berättar att hon blev uppringd och delgavs att det kunde bli juridiska konsekvenser.

Svenska Downföreningens ordförande Veronica Hallberg Magnusson ger sin syn på debatten kring Rocka Sockarna som uppstått:

– I grund och botten har vi haft ett bra samarbete med Nathea och tycker att hon har gjort jättebra saker. Vi har också tackat henne för det genom att tilldela henne ett hederspris. Det var hon som startade uppropet för Rocka Sockorna som fick jättestor spridning och året efter samarbetade vi i kampanjen. Vi har varumärkesskyddat Rocka Sockorna för att vår hjärtefråga om att jobba för personer med Downs Syndrom och allas lika värde inte skulle hamna i bakgrunden och att varumärket skulle kommersialiseras, säger Veronica Hallberg Magnusson som inte utesluter ett nytt samarbete i framtiden.

– Vi är öppna för att fortsätta samarbeta och jag vill passa på att påpeka att de uppgifter om att vi skulle ha hotat med rättsliga åtgärder mot Nathea är helt felaktiga. Vi har bara bett henne att ta bort inlägg där det står att hon är grundare och aldrig haft några funderingar på att gå längre än så, säger Veronica Hallberg Magnusson.

Men Nathea Anemyr är inte intresserad av något fortsatt samarbete med Svenska Downföreningen.

– Vi står för ungefär samma sak, men jag är väldigt besviken på hur de hanterat det här. Det betyder inte så mycket för mig att de backar, inte alls faktiskt, säger hon.

Nathea Anemyr säger att hon har svårt att förstå det sätt som Svenska Downföreningen agerat på.

– Det är klart att jag är ledsen. Det kom som en stor chock för mig.

Hur går du vidare nu?

– Jag kommer inte att lägga ner mitt engagemang, det här betyder så mycket för mig. Jag kommer använda #rockasockorna och skriva allmänna saker om rocka sockorna på engelska. Jag tror Svenska Downföreningen är väl medvetna om att jag är ledsen för det här. Jag vill inte ha med dem att göra.