Tar nya krafttag mot ensamhet

"Vi vet inte hur många som sitter ensamma ute i kommunen och som inte valt det frivilligt", säger Brigitta Karlsson ordförande i SPF Vimmerby. "Vi vill försöka hitta dem och ge dem en möjlighet att få komma ut." Pensionärsföreningen ska i höst ta nya tag för att motarbeta ofrivillig ensamhet.

11 juli 2019 21:24

Till hösten startar SPF Vimmerby en studiecirkel tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan för att bekämpa ofrivillig ensamhet hos äldre.

– Det här något som SPF, SKPF och PRO har fått pengar för från Socialdepartementet. I nuläget anordnar vi mycket saker men vi kanske inte når ut till dem som behöver det mest och det är det vi ska få lära oss, berättar ordförande Brigitta Karlsson.

Studiecirkel ska på fyra tillfällen ge deltagarna tips på hur engagerade ska hitta och närma sig de som sitter själva.

–Det är inte så lätt att bara klampa in hos någon och fråga "känner du dig ensam?". Jag tror på uppsökande verksamhet men det måste göras på rätt sätt, menar Birgitta.

Både hon och Britta Nilsson, som sitter i pensionärsrådet, tror att det kan finnas många äldre i kommunen som behöver en hjälpande hand över tröskeln.

– Det är många ensamstående som är ute i svängen men så finns också de som sitter själva ute i stugorna och de är svåra att nå, menar Britta Nilsson.

– De kanske har levt i en relation och sedan tagit hand om den andre när den blivit dålig. Sedan står de plötsligt där själva och då kan ensamheten bli svår om man inte hade ett socialt liv innan. Att be om hjälp vill inte äldre göra, de vill inte vara till last.

–Det är svårt att ta sig ut ensam, man vill inte gå själv utan vill ha med sig en väninna, tillägger Birgitta.

– Får man inte det är det nog lätt att man blir sittandes själv och det är där vi vill hjälpa till

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin E Elmström

Ämnen du kan följa