Tio tjänster tas bort inom skolan

Ett tiotal tjänster tas bort i höst när barn- och utbildningsnämnden ska minska underskottet som nu ligger på drygt 13 miljoner.

Flera lärartjänster och ett antal elevassistenter  försvinner i kommunen i höst.

Flera lärartjänster och ett antal elevassistenter försvinner i kommunen i höst.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Vimmerby2019-05-22 17:01

Det handlar om tre lärartjänster, sex elevassistenter och en administrativ tjänst som kommer att försvinna till höstterminen.

– De flesta enheter i grundskolan berörs plus vuxenutbildningen. Rektorerna har fått i uppdrag att ändra organisationen där det går, säger förvaltningschefen Ola Karlsson.

Åtgärden beräknas ge en effekt på cirka två miljoner kronor i år och uppemot 4,5 miljoner när det blir helårseffekt nästa år.

Det är en följd av kommunstyrelsens uppdrag till nämnden att komma in med en åtgärdsplan för hur man ska jobba bort budgetunderskottet som ser ut att landa på minus 13 miljoner i år.

– Det bottnar i en volymökning på över 130 fler elever i skolan sen 2016. Det påpekade nämnden redan när årets budgetram beslutades i juni i fjol, säger han.

Utöver åtgärderna som träder i kraft i höst räknar nämnden och förvaltningen med att åtgärder som beslutades fjol för att öka kontrollen och styrningen av ekonomin ute i de olika verksamheterna ska ge tydligare effekt i år.

– Vi kan se den trenden redan, underskottet i fjol blev 18 miljoner, nu ligger vi på 13. Långt ifrån bra, men det går åt rätt håll, säger Ola Karlsson.

Nämnden hoppas också på statligt tillskott på 2-3 miljoner om vårbudgeten går igenom i riksdagen.

Dessutom räknar man med att obalansen i de interkommunala ersättningarna för gymnasieelever ska minska med två miljoner från och med nästa läsår. Totalt skulle det innebära minus åtta miljoner i år.

– Det är inte möjligt att nå noll, men vi är en bit på väg nu, säger nämndens ordförande Peter Karlsson (C).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!