Tomten: "En del blir rädda för mig"

Hembygdsföreningen i Vimmerby hade på onsdagskvällen sitt traditionella julevenemang i Gästgivarhagen. Tomten hade som alltid tid för barnen.

6 december 2018 10:38

Imman blir till droppar som rinner på insidan av fönstret i Tullstugan när värmen inne möter den kylslagna kvällen utanför.

– Ett år fick vi skotta så här mycket, säger Margaretha Wellet och måttar 40 centimeter med händerna, för att visa vilken skillnad det kan vara.

Den här kvällen står hon och serverar bland annat glögg medan man kan köpa en lott intill hos Ulla Nilsson. Ove Österdahl och Arne de Bourg improviserar och spelar julvisor men även andra välkända melodier på dragspel och gitarr.

Här dröjer sig gärna de vuxna kvar en stund.

För de yngre är det dock något annat som hägrar, där bortom den där mörka stigen upplyst av marschaller. Den lilla mörka stugan på bara några kvadratmeter där tomten sägs bo. Just ikväll tar han emot just deras önskelistor.

Och mycket riktigt. Där sitter han, med en stor famn och en ännu större säck. En säck som hittills är tom på paket men under kvällen fylls på med önskelistor.

Två av barnen som kommer med sina föräldrar är treåriga Tindra och ettåriga Hedda Riberth från Vimmerby.

– Jag önskar mig en trumpet och ett dragspel säger Tindra bestämt, medan Hedda tittar storögt på tomten.

– En del barn kommer med lappar, andra viskar i örat. Och en del blir rädda för mig. En flicka som inte kunde komma ikväll har lagt en lapp med sina önskningar innanför dörren, förklarar tomten.

Till jul brukar det ligga julkort utanför Stolpes stuga. Något år har det också legat ett paket. För tomten ska väl också ha en julklapp...

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ivonne Svahn

Ämnen du kan följa