– Vi ligger ungefär tio procent över en normal sommar, så det ser ut att bli en av våra absolut bästa somrar någonsin, säger Henrik Dunge Vd på bryggeriet i Vimmerby.

Folk törstar i rekordvärmen. Öl, cider, läsk och flaskvatten gr som smör. I butikerna gapar hyllorna för vatten och andra drycker tomma och skyltar upplyser om att leverantörer har svårt att hinna fylla på.

Henrik Dunge är nöjd med sommarsäsongen

Artikelbild

| Tre miljoner lliter mer öl i år än en vanlig sommar. Det är en effekt för Åbro Bryggeri av den ihållande värmen

– Det ser väldigt bra ut. Juni skiljer sig inte så mycket mot ett normalt år, men juli sticker i väg rejält och augusti har börjat bra, säger han.

För Åbros del är det framför allt starköl och cider som ökar.

– Vi är inte så stora på vatten, så det är starköl och cider som ökar. Även den alkoholfria ölen ökar, men från en väldigt liten volym, säger Henrik Dunge.

En ökning på runt tio procent jämfört med en normal sommar innebär att Åbro sålt runt tre miljoner liter mer öl och ungefär två miljoner liter mer cider i år.

– Grovt räknat ligger det där och det är framför allt försäljningen på Systembolaget som gått väldigt strakt. Vi ser också en bra ökning på uteserveringar, medan pubar gått mindre bra.

Normalt brygger Åbro upp ett lager inför sommaren och sen klara sig på det. I år räcker det inte.

– Vi kör fortfarande för högtryck och har ett 80-tal extra anställda över sommaren.

Bryggeriet har klarat sig med råvaror, men ser ett orosmoln till kommande år.

– Torkan kan ge brist på kornmalt, men det tar vi då. I år är vi kanonnöjda.