Trion berättar om sitt besök i Nairobi

Sju personer från Vimmerby kommun deltog under några dagar i vårvintras i en miljökonferens i Nairobi inom ramen för Mukonoprojektet och Globträdet. Nu berättar de om resan för allmänheten.

25 april 2019 19:00

Med på resan var gymnasieleverna Elna Anckarman, Lina Lindh, Selma Hoppe Adolfzén och Elin Linder, lärarna Tony Karlsson och Carina Johansson samt C-politikern Erik Paulsson, som deltog tillsammans med en delegation från Vimmerby kommuns vänort i Mukono, Uganda.

Under resan byggdes bland annat ett framtidsskepp kring vad deltagarna ville uppmärksamma för framtiden. Eleverna skapade då en kreation i form av ett äpple, friskt på ena halvan och ruttet på den andra, för att förmedla en tanke om jordklotet och att man behöver jobba för att få ett friskt äpple. Selma Hoppe Adolfzén berättar att flera hundra personer från en mängd länder deltog och att eleverna har fått mycket inspiration efter resan.

– Vi fick visa våra tankar för politikerna, förklarar Elin Linder.

På torsdag kväll berättar trion om arbetet och resan vid en samling på Vimmerby bibliotek. På måndag talar de inför kommunfullmäktige. Eleverna är också engagerade i miljödagarna på gymnasiet som anordnas i mitten av maj.

Och de tycker det finns saker att förändra även här.

– När vi handlar får vi en plastpåse. I Kenya är de förbjudna och ersatta av tyg. Att återanvända är något vi behöver lära oss. När vi hade besök av Mukono i Vimmerby fick de en chock när de såg vad vi slängde. Att återanvända är något vi verkligen behöver lära oss, menar de.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ivonne Svahn

Ämnen du kan följa