Udda yrket: Fixar frisyren på hundar

I 35 år har Marina Gross jobbat som hundfrisör i Vimmerby. Ett yrkesval hon aldrig har ångrat.

Sedan 15 år tillbaka håller Marina utbildning inom hundfrisering. Deltagarna kommer från hela Sverige och Norden.

Sedan 15 år tillbaka håller Marina utbildning inom hundfrisering. Deltagarna kommer från hela Sverige och Norden.

Foto: Elin E Elmström

Vimmerby2019-08-09 18:00

– Det har blivit många av Vimmerbys hundar under åren, berättar Marina Gross.

– Många hundar har kommit till mig sedan de var valpar och jag har fått följa med hela deras liv. Det är fantastiskt och jag har aldrig velat byta yrke.

Marinas liv är fyllt av hundar. Hemma finns en kennel med 10 vuxna Löwchen och tre valpar. Många helger spenderas på hundutställningar och på vardagarna tar hon emot uppemot åtta hundar per dag inne i lokalen på Bondebygatan 15. Utöver det håller hon utbildning för blivande hundfrisörer.

– Jag har ett väldigt stort intresse för hundar och har alltid haft, berättar Marina.

– De flesta hundfrisörer håller inte på så länge då det är ett fysiskt tungt jobb för axlar och händer. Man måste kunna lyfta, hålla i och hålla emot. Men samtidigt är det ett kreativt skapande och varje dag känner man att man faktiskt hjälper. Vi gör ofta saker som hundägarna inte klarar att göra själva och det är för hundens skull som vi är här. Jag tror inte att det är många jobb där man får beröm för sitt jobb varje dag av glada hundägare.

Tillsammans med en anställd klipper, trimmar och badar Marina hundar i alla storlekar och former. En del hundar är vana medan andra är osäkra.

– Alla hundar är inte överlyckliga att få komma till frisören, en del är kanske ängsliga och är inte vana att vara att bli hanterade så mycket. Så för en del tar det lite längre tid innan de vänjer sig och förstår vad det går ut på. Det låter kanske märkligt men ofta går det bättre när ägaren inte är med. För när hunden tycker att det är jobbigt vill den till ägaren, som i sin tur kan tycka det är jobbigt och då blir det en spiral. 99 gånger av 100 så går det också mycket bättre än vad ägare förväntar sig.

Det är ytterst få gånger som hundar skickats tillbaka hem utan att bli friserade, badade eller kloklippta.

– Det har hänt ett par gånger när jag ställt inför en hund som är extremt aggressiv eller rädd. Andra gånger har jag ställts inför en hund som är gammal och sjuk och som jag med min erfarenhet ser inte kommer att klara att stå upp så länge. Beroende på vad man ska göra kan det ta en till ett par timmar och då går det inte. Vi måste också jobba säkert både för hunden och vår egen skull.

Minnen har Marina samlat på sig många av under de tre decenierna. Men det är framförallt framgångshistorier och glädjen hos hundarna som satt sig.

– Vi har en hund som kommer till oss som i början var så panikslagen för att klippa klorna att hon var tvungen att sövas. Nu kommer hon in hoppar själv upp på bordet, väntar tills jag är färdig, hoppar ner och hur glad som helst sätter sig vid hyllan där vi har hundgodis. Det har vi fått ta steg för steg. Det är en hundägare som verkligen sköter sin hund och tar hjälp. Det är jätteskojigt att se den förändringen.

Framtiden menar hon kommer fortsätta innehålla hundar. Många hundar.

–Jag hoppas på att kunna fortsätta med min kennel. Sedan vill jag fortsätt jobba som hundfrisör men om några år gå ner i tid. Jag närmar mig nämligen pensionsåldern.

I 35 år har Marina Gross friserat Vimmerbys hundar.
I 35 år har Marina Gross friserat Vimmerbys hundar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!