Utbildning med goda jobbchanser

Genom att gå en grundutbildning inom industri får fem kvinnor med invandrarbakgrund en väg in i arbetslivet. Nyligen har kvinnorna gått en utbildning för truckkörkort.

28 december 2018 16:58

Magnus Folkesson jobbar för Lernia med utbildningar för truckkörkort. De senaste fyra åren har han utbildat 300 personer och han är imponerad av hur fort eleverna lär sig och tar till sig av utbildningen.

Gruppen på de fem kvinnor som han utbildat i dagarna kommer från Vimmerby och Hultsfreds kommuner. De går en arbetsmarknadsutbildning genom arbetsförmedlingen och kursen är på 18 veckor och rör grunderna inom industrin. En av veckorna ägnas åt truckkörkort.

– Den här veckan har varit en extra utmaning i och med att tre av dem fem deltagarna aldrig hade kört ett motordrivet fordon tidigare. Med tanke på det har de gjort väldiga framsteg på kort tid. Då är det extra kul att se hur överlyckliga de blir när de känner att de klarar det, säger Magnus Folkesson.

Zulaikha Jan är en av dem fem kvinnorna som tagit chansen att prova på utbildningen.

– Det är väldigt kul och jag trivs verkligen med att köra truck. Det är inte så svårt om man är noga och tar det försiktigt. Jag hoppas det kan leda till jobb i framtiden, säger hon.

Enligt Folkesson är det stora chanser att få jobb efter utbildningen.

– Den senaste statistiken för personer som utbildats genom Lernia visar att över 50 procent får jobb under och efter utbildningen. Ofta är det största problemet språkbarriären så kan man komma över den finns goda möjligheter, säger Magnus Folkesson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Strömsten

Ämnen du kan följa