Våldsam tjuv bet polis i låret

En man döms till fängelse för att ha bitit en polis i låret sedan mannen gripits för stöld i Vimmerby.

13 augusti 2019 22:00

Kalmar tingsrätt offentliggjorde domen i dag. Mannen greps under stor tumult för stöld på Ica Kvantum i Vimmerby i mitten av juli. En butikskontrollant såg när han flera gånger gick bakom en disk och tryckte ner varor i byxlinningen.

När han skulle lämna butiken stoppades han av två butikskontrollanter som tog honom till ett personalrum. Där uppstod tumult när mannens aggressivitet stegrades.

Han uppger i förhören att han avsåg att betala och att han lagt varor i kalsongerna bara för att visa hur han hade gjort om han hade velat stjäla. Det tror inte rätten på.

Väktarna lyckades inte hålla honom eller få på honom handfängsel. Personal ryckte in och tog bort vassa föremål. Mannen slog sönder glas och vaser och skar sig med skärvor innan han lyckades krossa ett fönster och ta sig ut. Ett vittne beskriver situationen som en förödelse med blod överallt i rummet.

Polisen behövde använda elstöt för att gripa mannen. Han fördes till sjukhuset i Västervik för att få skadorna omsedda. Där fick han nya våldsamma utbrott. Under tumultet bet han en polis i låret. Det gav blåmärken som var kvar i flera veckor och polisen var orolig för blodsmitta.

Mannen som suttit häktad sen den 19 juli döms till tre månaders fängelse för stöld, skadegörelse, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och brott mot utlänningslagen. Han ska betala totalt 21 000 kronor i skadestånd. Han utvisas och får inte återvända till landet på fem år.

Pelle Lindqvist, butiksägare på Ica Kvantum i Vimmerby, konstaterar att en sådan reaktion inte tillhör vanligheterna vid stöldkonfrontation.

– Nej, verkligen inte. Vi är tacksamma att ingen kund eller personal kom till skada. Polisen berömmer de inblandades agerande och alla som behövt har fått prata av sig så vi har samlat ihop oss bra, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa