Vänstern vill sänka politikernas arvoden

Vänsterpartiet vill sänka kostnaden för politikernas arvoden med 750 000 kronor. Pengarna ska istället gå till en bygdepeng och de minsta nya företagen.

Lars Johansson är gruppledare för Vänsterpartiet som lägger ett eget förslag om politiska arvoden i fullmäktige på måndag.

Lars Johansson är gruppledare för Vänsterpartiet som lägger ett eget förslag om politiska arvoden i fullmäktige på måndag.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2018-06-15 09:00

Vänstern tycker att majoritetens förslag gör för liten skillnad mot i dag.

– Det är främst en titel som tas bort, plus 20 procent tjänstgöring. Före 2014 var samma uppdrag 25 procent, säger gruppledaren Lars Johansson (V).

I vänsterns förslag blir uppdraget som vice ordförande i kommunstyrelsen på 50 procent. Partiet tycker att ordförandena i socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden också ska ha 50 procent på sina uppdrag.

Partiet vill i grunden ersätta det nuvarande riksdagsarvodet med ett prisbasbelopp som är ungefär 20 000 kronor lägre och att ingen politiker ska ha mer än 29 000 efter skatt.

Nu lägger vänstern i Vimmerby ett lokalt kompromissförslag att arvodet för en politiker med heltidsuppdrag i Vimmerby ska vara 80 procent av riksdagsarvodet, cirka 52 000 kronor.

Totalt innebär vänsterns förslag en lägre kostnad med 750 000 kronor.

– Det vill vi hellre satsa på bland annat en bygdepeng till landsbygden och microstöd till de allra minsta och nystartade företagen i kommunen.

På måndag beslutar fullmäktige om politikernas arvoden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!