Värmen och VM ger toppsommar för Åbro

Värmen och fotbolls-VM ger en toppsommar för Åbro bryggeri. Produktionen går på högvarv sen i april. Men vattensituationen oroar.

Henrik Dunge är VD för Åbro Bryggeri som går mot en toppsommar. En bidragande orsak är fotbolls-VM, och där tror han sverige hänger kvar ett tag till...

Henrik Dunge är VD för Åbro Bryggeri som går mot en toppsommar. En bidragande orsak är fotbolls-VM, och där tror han sverige hänger kvar ett tag till...

Foto: Jenn Hultberg

Vimmerby2018-07-02 17:00

– Det fina vädret som började i maj gör att vi ligger på volymer för en toppsommar. Vi byggde upp våra lager redan i april och har producerat 24-7 sedan dess och fortsätter med det så länge värmen håller i sig, säger Henrik Dunge, VD för Åbro Bryggeri i Vimmerby.

Värmen får fler effekter än att folk går ut och dricker öl och cider.

– Gränshandeln går ner när vi får fint sommarväder. Även England, som är en viktig exportmarknad, har en bra sommar så där har vi också bra ökningar, säger Henrik Dunge.

Bryggeriet har ungefär 230 fastanställda och för att klara den höga produktionen under semesterperioden har ett 80-tal sommarvikarier anställts.

Samtidigt ser Henrik Dunge med oro på de sjunkande grundvattennivåerna.

– Det oroar oss inför hösten. Så det vore lämpligt med bevattningsförbud, vi måste lära oss att hantera vår förbrukning av färskvatten i Sverige.

En av bryggeriets senaste investeringar är den stora anläggningen med solpaneler som togs i bruk i början av sommaren.

– Den ger ett rejält tillskott dessa soliga dagar.

Lägg där till ett fotbolls-VM där svenska landslaget håller sig kvar än så länge.

– Fotbolls-VM påverkar positivt och att matcherna ligger rätt tidsmässigt är också positivt, säger han.

Åbro har inget sponsoruppdrag för landslaget för närvarande. henrik dunge skickar dock med ett tips för Sveriges fortsatta VM-äventyr.

– Vi vinner över England i kvartsfinalen och får stryk av Kroatien i semi.

Har vi lite tur så slår vi Frankrike i bronsmatchen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!