Prognosen: Ännu ett rekordår

En rådande högkonjunktur och en ökad digitalisering är faktorer som påverkar lönsamheten hos regionens småföretagare. Det visar en rapport som LRF Konsult presenterar.

Marianne Hennel och Petra Borrud på LRF Konsult ser en ökad digitalisering hos småföretagare som en faktor att lönsamheten ökat.

Marianne Hennel och Petra Borrud på LRF Konsult ser en ökad digitalisering hos småföretagare som en faktor att lönsamheten ökat.

Foto: Ivonne Svahn

Vimmerby/Västervik2018-10-23 05:00

Undersökningen har utgått från rullande tolvmånaderssiffror från bokslut för första halvåret 2018. Enligt LRF Konsults prognos väntas småföretagarna gå mot ännu ett lönsamhetsmässigt rekordår 2018 med en genomsnittlig lönsamhet på 17 procent.

Kalmar län och företagen i Vimmerby och Västervik faller väl in i det mönstret. I regionen Kalmar-Kronoberg väntas till och med lönsamheten bli högre både jämfört med angränsande områden såsom riket. Här väntas lönsamheten landa på 18,9 procent, en ökning med 3,5 procent jämfört med året innan. Högkonjunkturen men också statliga åtgärder som ROT- och RUT-avdrag har varit gynnsamt för många småföretag.

Högst lönsamhet spås konsultbranschen, då främst inom IT men också inom andra områden. Byggföretagen väntas också få fortsatt lönsamhet.

– De fortsatt sjunkande personalkostnaderna avhjälper kostnader för transport och lokaler, säger Marianne Hennel, som är biträdande kontorschef på LRF Konsult.

Ännu en faktor som bidrar till att öka lönsamheten enligt henne är digitaliseringen. Här har konsultbranscher tagit täten men allt fler företag visar intresse.

– Vi märker av en en ökad efterfrågan av de digitala tjänsterna, allt från faktura till tids- och lönerapportering, säger Petra Borrud, redovisningskonsult.

– Företagen skickar mycket digitalt till redovisningskonsulten och många sköter sin egen kundfakturering. Det blir kostnadseffektivt. Man kan göra en offert digitalt och den ligger sedan till grund för faktureringen. Genom att nyttja digitala tjänster för bokföring och den administrativa biten, så får vi dagsfärska rapporter och vi kan lägga mer tyngdpunkt på rådgivning, förklarar de.

Men även om lönsamheten är god så finns trots allt orosmoln och de båda påpekar att företagen bör vara förberedda på en bromsad ekonomi och ha ett risktänk.

– Det kan inte fortsätta vara högkonjunktur hur länge som helst, påpekar de.

Osäkerhet råder vad regeringsfrågan för med sig för småföretag.

– RUT-avdragen verkar det dock finnas en majoritet för en fortsättning av.

Omvärlden spelar en stor roll och ibland händer saker ingen kan förutspå. Ett exempel är den gångna sommaren.

– Den torra och varma sommaren påverkade många företag inom skog och lantbruk, men även snickare. Ingen kunde gå ju upp på ett plåttak när det var så varmt, konstaterar Petra Borrud och Marianne Hennel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om