Oxgården hade ett bra 2018. 2019 blir snäppet bättre.

– Vi märkte redan tidigt att det kommer att gå bra. Vi har haft mycket tyskar och danskar men upplever också att det är många turister som turistar i Sverige på grund av kronkursen. De utländska turisterna reagerar på att de får mycket för pengarna och jag förstår också att svenska barnfamiljer hellre väljer Vimmerby och Astrid Lindgrens Värld än att åka till exempelvis Danmark, med tanke på hur dyrt det blir, säger Staffan Samuelson.

Samma sak gäller Smålandsbyn.

Artikelbild

| "Det ser väldigt bra ut". Robert Soowik och Malin Carlsson i Smålandsbyn har haft fullt upp i sommar.

– Vi har haft fullt från midsommar till i lördags kväll och det är väl rekord för min del. Nu har vi en augustihelg kvar och jag har inte hunnit summera, men det ser bra ut – väldigt bra, säger Robert Soowik, som tror att vädret varit gynnsamt för turismen i Vimmerby.

Att 30 barnfamiljer checkar in så sent på säsongen som helgen vecka 33 är ett gott tecken, säger Soowik.

– Vi har 95-97 procent barnfamiljer, och för- och eftersäsong har gått superbra.

Att fler bokat boende i Vimmerby under försommaren och i augusti är något som märks även på Vimmerby Stadshotell.

Artikelbild

| Taggad för ytterligare en dag i parken. Jonathan Nordin, 10, från Karlskrona, bor i ALV och har nära till favoritmiljön Törnrosdalen.

– Fullbokat i juli är inget nytt, så har det varit de senaste tio åren och där kan vi inte göra mycket mer. Men försäsongen har generellt gått bättre i år och augusti ser okej ut, säger ägaren Joakim Carlqvist.

Astrid Lindgrens Värld ligger på plus och vd Jocke Johansson vågar tro att 2019 blir året som antalet besökare trillar över den magiska halvmiljongränsen.

Artikelbild

| Robert Soowik, Smålandsbyn, har nästintill bara barnfamiljer som gäster.

– Allt pekar på det. Augusti har fortsatt i samma anda där vi gått lite bättre än vi trott, och bättre än förra året.

Även om värmeböljan 2018 spolierade allt vad besöksrekord heter var ALV:s boendeanläggning väl belagd i fjol. Nu ser det ännu bättre ut.

Artikelbild

| Joakim Carlqvist, Vimmerby Stadshotell, tycker att sommaren 2019 varit bra.

– Boendet gick jättebra förra året. Folk vet att det snabbt blir fullt och i år har man bokat ännu tidigare. Det som går bättre i år är maj-juni och augusti, där vi har utrymmet att öka. Generellt ligger vi på en beläggning på 87 procent för hela säsongen från maj till vi stänger 25 augusti. Vecka 28 till 32 är det helt maxat.

Staffan Samuelson tycker att det finns utvecklingspotential i Vimmerby, särskilt på en punkt.

Artikelbild

| Marita Andersson, bokningskontorist i ALV, backar upp i receptionen när det behövs. "Men just nu har jag fixardag".

– Antalet husbilsägare har exploderat och där behöver vi erbjuda mer för målgruppen. Till nästa sommar räknar vi med att ha ytterligare 15-20 ställplatser klara på den mark vi köpt loss av kommunen.