Vill få infrastrukturen på banan

På måndagen låg infrastrukturfrågor på kommunalråd Ingela Nilsson Nachtweijs bord. Runt bordet hade hon samlat centerpartistiska partikollegor från både Östergötland och Kalmar län.

10 juni 2019 21:15

Lars Rosander, kommunalråd i Hultsfred, Karin Helmersson, regionala utvecklingsnämndens ordförande i Region Kalmar och Julie Tran, ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden i Region Östergötland. Alla fanns de på plats i Vimmerby på måndagen.

– Infrastruktur är så viktigt för oss här i norra Kalmar län och därför ville Lars och jag kalla till ett möte över länsgränserna, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

På agendan stod framför allt två punkter; Stångådalsbanan och riksväg 23/34.

Några konkreta gemensamma förslag finns inte framme ännu, men ett löfte från Östergötland avseende Stångådalsbanan levererades.

– Vi ska behålla de avgångar som finns idag, sedan gör vi ett nytt ställningstagande i höst om framtiden. Pålitlighet och hög turtäthet är det viktigaste när man frågar resenärerna, menar Julie Tran.

Karin Helmersson berättade att man håller på att ta fram ett handlingsprogram för infrastrukturen innehållandes såväl kortsiktiga som långsiktiga prioriteringar och satsningar.

– Men det finns ju också en omvärld. Ett dilemma är att vi har haft lite för få vänner runt om oss. Samarbete med grannlänen så viktigt och jag är jätteglad att ha Julie här, säger hon.

Vad som däremot bestämdes vid mötet var att det kommer bli fler framöver.

– Absolut. Det viktiga är att få igång de samtal vi nu har och skapa en process där vi kan enas och se vilka steg vi ska ta – att ha planen för hur vi gemensamt ska förbättra kommunikationerna i vår region, säger Lars Rosander.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Micael Rundberg

Ämnen du kan följa