Vill hämta inspiration till husbygge från Vimmerby

Ungdomar från Mukono kan få möjlighet att lära sig bygga med trä i Vimmerby.

16 maj 2019 17:00

Nu undersöks möjligheten att ge ungdomar inom byggbranschen i Mukono, Uganda, tillfälle att lära sig bygga med trä i Vimmerby.

– Det allra bästa skulle vara om ungdomar fick kom hit och lära sig, men vi är inte där än, berättar näringslivsutvecklare Carina Östh.

Kommunen har sedan några år tillbaka haft ett projekt tillsammans med vänorten Mukono. Inriktningen är att utveckla studie- och yrkesvägledning för ungdomar. I morse var representanter från Mukono på studiebesök hos Vimmerbyhus för att lära sig om byggnation med trä och undersöka möjligheten till ett fördjupat samarbete.

– De var här på besök även förra gången och då kände vi att det blev en bra kontakt. Vi tänkte att vi kanske kan utveckla det här med trä eftersom de inte är så vana vid det materialet. Vimmerbyhus har varit positiva till att fortsätta ett arbete så nu får vi se vart det tar vägen, menar Carina.

Anledningen till att de vill ge ungdomar möjligheten är att det finns ett stort behov av nya bostäder i Mukono. Enligt Uganda Bureau of Statistics kommer befolkningen i staden öka till totalt 186 500 innevånare under 2019.

– De är som Vimmerby och behöver fler bostäder, och tryggare bostäder, berättar Bo Palmér från näringslivsenheten på Vimmerby kommun.

– De är till exempel intresserade av hur man bygger hus med takstolar, den sortens byggnation finns inte där. Men eftersom de har tillgång till trä så man skulle kunna använda sig av likande konstruktioner där. Så förhoppningsvis får vi unga byggare hit i höst som kan få lära sig och ta med sig kunskapen hem.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin E Elmström

Ämnen du kan följa