Vill se långa straff för batongmisshandel

På måndagen avslutades rättegången mot de tre personer som har stått åtalade för inblandning i den grova misshandeln i Vimmerby den 1 april. Åklagaren yrkar på långa fängelsestraff för två av de åtalade, medan den tredje försattes på fri fot.

13 maj 2019 18:41

Sent på måndagseftermiddagen avslutades rättegången mot en man och en kvinna, båda i 30-årsåldern och bosatta i Vimmerby, som häktades för närmare en och en halv månad sedan och nu har stått åtalade för grov misshandel av en Vimmerbykvinna i samma ålder.

Kammaråklagare Kjell Jannesson yrkade på fängelsestraff överstigande ett och ett halvt år för båda och när rättegångsförhandlingarna var till ända beslutade tingsrätten i Kalmar att de båda ska kvarhållas i förvar.

En tredje person, en kvinna i 20-årsåldern och hemmahörande i Vimmerby, har stått åtalad för medhjälp till grov misshandel. Hon släpptes på fri fot.

– Det behöver dock inte betyda att hon går fri. För henne har jag föreslagit skyddstillsyn med kontraktsvård, säger Kjell Jannesson.

I åtalet beskrev åklagaren förloppet som så att den åtalade kvinnan har försökt att slå och tagit tag i målsäganden, där sedan mannan har slagit ned henne, varefter de båda slagit och sparkat henne vid ett stort antal gånger. Den åtalade kvinnan ska, enligt åtalet, ha slagit målsäganden med en expanderbar batong.

Kammaråklagare Kjell Jannesson skrev i stämningsansökan att brottet bör bedömas som grovt då de båda visat särskild hänsynslöshet och råhet.

Under rättegången medgav de två huvudmisstänkta att de har utövat visst våld mot kvinnan, dock hävdar de att de har handlat i nödvärn.

– Den åtalade kvinnan menar att hon har råkat skalla målsäganden när hon har försökt knuffa undan henne och mannen säger att han har råkat knuffa henne och träffat ögat, säger Kjell Jannesson.

I samband med åtalet mot mannen och kvinnan, som misstänks för den grova misshandeln, avhandlades ytterligare ett antal åtalspunkter mot dem för brott som misstänks ha utförts i Vimmerby och Linköping.

Dom förkunnas om en vecka.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Micael Rundberg

Ämnen du kan följa