Vimmerby får två nya barnkonventionsrundor

Annika Lindgren inviger den nyrustade barnkonventionsrundan vid VOK på fredag. Samma dag invigs en helt ny runda i Djursdala.

Anders Degerman, folkhälsosamordnare på Vimmerby kommun, hoppas på vassare kunskaper om barnkonventionen när kommunens invånare får två barnkonventionsrundor.

Anders Degerman, folkhälsosamordnare på Vimmerby kommun, hoppas på vassare kunskaper om barnkonventionen när kommunens invånare får två barnkonventionsrundor.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby kommun2019-10-22 14:00

Vimmerby kommun har i flera år arbetat med FN:ns barnkonvention och nu ligger barnens rättigheter i pipeline mer än någonsin, när barnkonventionen blir lag från och med 1 januari 2020.

Vid VOK-stugan finns sedan tidigare en runda. ”1900 meter barnkonvention”, med informationsskyltar. En uppdaterad version invigs nu på fredag av Annika Lindgren, förläggare på Astrid Lindgren Text AB.

– Hon är engagerad i barns rättigheter och dessutom barnbarn till Astrid Lindgren, som var minst 50 år före barnkonventionen, säger Anders Degerman, folkhälsosamordnare på Vimmerby kommun.

Tidigare samma dag invigs en helt ny barnkonventionsrunda på en kilometer längs Djursdalarundan.

– Rundorna syftar till att öka kunskapen om barnkonventionen. I Djursdala knyts rundan till Agenda 2030, klimatfrågan är också högaktuell. Flera delmål till de 17 globala mål går att koppla direkt till barnkonventionen. Att ha just den här rundan i Djursdala, där naturen är så vacker, blir bra.

Bakom rundorna står kommunen, Friluftsfrämjandet och i Djursdala även markägarna. Barn från skolor, fritids och Kulturskolan medverkar vid invigningarna.

Vilka hoppas ni kunna nå med de här rundorna?

– Gemene man. De nya rundorna är inspirerande och roligt utformade.  De är dessutom försedda med stora portaler, som gör det tydligt att man verkligen går in i något spännande. Det är viktigt att inte bara barnen har kunskaper om sina rättigheter, även vi vuxna måste få större kunskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!