"Vimmerby kan bli en superkulturstad"

Teater för vuxna och kurs i att skriva dramatik är höstens nyheter på Vimmerby Kulturskola. ”Det vore jättekul om vi får deltagare till båda, Vimmerby har förutsättningar att bli en superkulturstad”, säger teaterpedagog Linnéa Nestor.

12 juni 2019 05:00

Vårterminen är snart över och Linnéa Nestor, som flyttade tillbaka till Småland och Vimmerby i våras och fick jobb som teaterpedagog på Kulturskolan, planerar för höst.

– Jag kom ju in mitt i den här terminen, nu känns det bra att få forma verksamheten från terminsstart efter sommaren.

Utöver de ”vanliga” teatergrupperna för olika åldrar startar hon två helt nya kurser till hösten.

– En kompis undrade om jag inte kunde starta en teaterkurs för vuxna, och varför skulle vi inte kunna ha det. Barn och unga är ju givetvis i fokus, men det är viktigt att ha en bred verksamhet som riktar sig till alla.

Men det finns ju redan teater för vuxna hos bland annat Komedianterna?

– Ja, men jag ser inte att det kan bli för mycket kultur. Ju mer desto bättre. Jag har tänkt att teaterkursen ska vara för vem som helst, som tycker att det verkar kul, eller bara vill prova något nytt. Var vi landar beror på deltagarna, men det vore fint om vi kunde köra någon pjäs. Jag har några manus jag skrivit själv eller så kanske det blir improvisation helt utifrån gruppen.

För att det ska bli någon kvällskurs i teater krävs åtminstone 6-7 deltagare. Linnéa Nestor betonar att det inte finns något ”för sent”.

– Ungefär som när det handlar om sport finns det ibland en uppfattning att börjar man inte när man är fem så är det kört. Jag var 19 när jag upptäckte teater och det finns ingen övre åldersgräns.

I höstens andra nyhet i Kulturskolan ges skrivandet utrymme. Linnéa, som själv utbildat sig i att skriva dramatik på Jakobsbergs folkhögskola, startar Skriva dramatik för deltagare från 13 år.

– Text är så central i kultur och kan användas till annat, man kan göra scenkonst av den eller tonsätta den, och i dramatik är texten rak och snabb på ett sätt jag gillar. Om man bara kör igång med skrivövningar brukar det bli bra och det är något magiskt med att få höra sin egen text tolkas av andra på scen.

Höstens internationella litteraturförestival kan bli arena för skrivgruppen.

– Jag hoppas ju särskilt på skrivarkursen nu när Vimmerby blivit litteraturnod och allt. Jag tänker att litteraturfestivalen kan vara ett tillfälle där man kan få visa sina alster, om man vill.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Forsgren Malmström

Ämnen du kan följa