Grattis till hundraåring – men firandet får vänta

På måndagen var det 100 år sedan gick första tåget på järnvägen mellan Virserum och Hultsfred. Efter många års arbete var järnvägen äntligen färdigbyggd, och smalspåret knöt ihop Västervik med Växjö.

För jämnt 100 år sedan gick första tåget på den nya sträckan mellan Virserum och Hultsfred. Men 100-årsjubileet får vänta till det blir lite varmare.
Foto: Margareta Karlsson

För jämnt 100 år sedan gick första tåget på den nya sträckan mellan Virserum och Hultsfred. Men 100-årsjubileet får vänta till det blir lite varmare. Foto: Margareta Karlsson

Foto: Arkivbild: Ola Axman

Virserum2022-12-05 16:50

– Ja, i dag är det exakt 100 år sedan första tåget gick på sträckan mellan Virserum och Hultsfred, säger Dennis Blomfeldt, eldsjäl i smalspårsföreningen i Virserum. Det var ett blandat tåg med både personvagnar och godsvagnar. Och det drogs naturligtvis av ånglok. Det var det som gällde på den här tiden.

Järnvägen invigdes i etapper, så fram till 1911 var det klart spår från Växjö till Virserum. Och sedan tog det elva år till att bygga sträckan mellan Virserum och Hultsfred.

– Den skiljer sig lite från de tidigare sträckorna, tekniken hade gått framåt både med grävning och sprängning, berättar Blomfeldt, så den här delen är mycket rakare och har fler broar än på andra håll.

Men hundraårsjubileet får vänta.

– Ja det är inte roligt att så ute i snögloppet och fira, säger Dennis Blomfeldt, så det får vänta tills det blir lite varmare. Men hur det ska firas är han väldigt tystlåten om. Han vill bara berätta att det handlar flera olika överaskningar som är planerade.

En av överraskningarna kan vi dock avslöja, att det kommer att görs en film om järnvägen, inspelad på smalfilm någon gång på 70-talet medan SJ fortfarande trafikerade banan.

Han berättar också om det nära samarbete som fanns en gång mellan järnvägen och posten.

– Ända in på 70-talet kunde man se rälsbussföraren hoppa ut och tömma brevlådorna på stationshusen. Och som i Flaten, fick byborna gå till stationen och hämta sin post. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!