"Vi finns här om ni behöver oss"

Den hundraåriga Röda Korskretsen i Virserum är redo att hjälpa till. "Vi finns här om ni behöver oss", säger ordförande Eva Elmgart.

Eva Elmgart är ordförande i Virserumskretsen.

Eva Elmgart är ordförande i Virserumskretsen.

Foto: Olof Carlson

Virserum2022-03-10 19:00

Ända sedan Balkankriget har Virserums Röda Kors-krets arbetat med att hjälpa flyktingar tillrätta i det svenska samhället. Med allt från språkundervisning till samhällskunskap. Och en hel del annat också.

– Så vi har väldigt mycket vana av det arbetet, säger Eva Elmgart.

Hon hoppas få nytta av erfarenheterna om den väntade vågen av flyktingar från Ukraina kommer till kommunen.

Nu i förstaläget har kommunen erbjudit 40 lägeheter i Hultsfred, om de skulle behövas för flyktingmottagning. Men Eva Elmgart är inte främmande för att jobba i Hultsfred också, om behovet finns.

– Vi kan bli ett stöd för kommunens krisgrupper om det skulle behövas.

Samma dag som kretsen höll årsmöte, 24 februari, startade kriget i Ukraina med Rysslans invasion. På stående fot beslutade årsmötet att skänka 10 000 kronor till Röda Korsets humanitära arbete i Ukraina, och höll dessutom en tyst minut för landet. 

Det här hundrade verksamhetsåret blir också det sista för Virserumskretsen, vid årsskiftet kommer den att gå upp i Kommunkretsen. Allt efter ett påbud från riksstämman, som beslutat att det bara ska finnas kommunkretsar i framtiden. 

– Så fyra kretsar kommer att bli en, säger Eva Elmgart. Men samarbetet är redan gott, inte minst när det gäller att hålla Second Handbutiken Kupan öppen. Där delar man på jobbet, en vecka var.

– Den här veckan kommer dessutom kassan att gå direkt för att hjälpa Ukraina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!