15-åring invald i Sveriges elevråd

Anes Asic från Prolympiaskolan har blivit invald i förbundsstyrelsen för Sveriges elevråd – Svea. Nu vill han jobba för jämställdhet, i omvänd form, där han tycker att killar behöver synas mer och ta större plats.

Ärofyllt. 15-årige Anes Asic från Prolympiaskolan har fått en plats i förbundsstyrelsen för Sveriges elevråd – Svea, som en av sju ledamöter. "Jättestort för mig."

Ärofyllt. 15-årige Anes Asic från Prolympiaskolan har fått en plats i förbundsstyrelsen för Sveriges elevråd – Svea, som en av sju ledamöter. "Jättestort för mig."

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2018-12-18 10:00

– Det känns helt ofattbart att jag får ta det här stora steget i livet och får vara med och påverka så mycket för elever över hela Sverige under 2019, säger Anes Asic ödmjukt samtidigt som han har svårt att dölja sin glädje. Jag förstår nog inte riktigt än, det här är jättestort för mig.

Man kan säga att Anes Asic gjort en raketkarriär. Så sent som i augusti valdes han till ordförande i Prolympias elevrådsstyrelse och nyligen valdes han in i Sveriges elevråd – Svea. I helgen var han i Stockholm för att genomgå en grundutbildning, som ska ge honom en bättre inblick i den politiska delen av uppdraget och hur man jobbar i förbundsstyrelsen, och den 3 januari väntar kick of.

Beskedet, att elevrådsrepresentanter från hela Sverige valt ut Anes Asic som en av sju ledamöter i förbundsstyrelsen, fick han mitt under en pågående mattelektion. Ett överraskande och väldigt roligt besked.

– Tidigare hade jag fått spela in en film där jag berättade om mig själv, mina insatser i skolans elevråd och vad jag har för planer för mitt engagemang i Sveriges elevråd – om jag blev invald, berättar Anes.

Vilka hjärtefrågor presenterade du i filmen?

– Jag vill att Sveriges elevråd ska höras mer i landet. Med tanke på vad det gör och hur viktigt det arbetet är bör elevrådet höras mer, tycker jag. Elevers rättigheter är en annan viktig fråga, alla måste få en större inblick i sina rättigheter. Jag vill också försöka engagera fler killar i elevrådet, så vi får fler killar som är med och påverkar.

En slags motsatt jämställdhetsfråga skulle man kunna säga?

– Precis, för idag är det så att tjejerna är överrepresenterade i elevrådsstyrelserna runt om i Sverige. Det är de som tar plats, många lever i den tanken att det är tjejerna som är ordningsamma och att det är de som klarar av att fixa allt. Samtidigt som tjejerna lever i den tanken att killarna inte vill. Men det är ju allas gemensamma jobb att få skolan bättre.

Ordförande Jakob Amner tycker att Anes Asic visat ett fantastiskt engagemang och berömmer elevrådsarbetet på Prolympia.

– Det är en väldigt bra och viktig ingång Anes har, säger Jakob Amner. Det är viktigt att stärka upp synen på killar och killars engagemang, för inom vår organisation ska alla kunna vara engagerade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!