20 bekräftade fall av skabb i Virserum

Antalet bekräftade fall av skabb har stigit till runt 20. Och smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin befarar att det inte stannar där. "Jag är bekymrad måste jag säga, smittspridningen är rätt stor redan".

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin kan berätta att runt 20 personer nu är bekräftat smittade av skabb och att man tror sig hittat smittkällan.

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin kan berätta att runt 20 personer nu är bekräftat smittade av skabb och att man tror sig hittat smittkällan.

Foto: Landstinget Kalmar län

Virserum2018-08-24 20:32

På fredagen uppgav Lisa Labbé Sandelin att man tror sig hittat smittkällan. Då var det runt 20 personer som hittills diagnostiserats med den smittsamma hudsjukdomen. Det handlar blandat om boende och personal inom vård och omsorg i Virserum. Men också två fall som inte har någon koppling till vare sig boende eller personal.

– Vi håller på att kartlägga både dem och övriga för att hitta vägarna hur skabben spridit sig, säger Lisa Labbé Sandelin.

Det var i slutet av förra veckan som första fallet uppdagades. Snabbt skapades en utbrottsgrupp bestående av representanter från smittskyddet, vårdhygien i Kalmar län, hudkliniken i Västervik och berörda chefer inom vård och omsorg i Hultsfreds kommun som försökt skapa sig en bild av läget.

– Kartläggningen pågår, men det är möjligt att vi aldrig får svar på hur den första personen smittats. Däremot är det viktigt att vi hittar alla smittvägar.

Är du orolig för utvecklingen?

– Ja, jag är bekymrad, måste jag säga. I och med att tiden från smittad till symtom kan dröja två månader, så gäller det att alla är på tårna inom vården när man har misstänkta fall. Det är rätt stort redan och jag tror vi kommer att se fler fall. Vad man sett från tidigare fall kan sådana här utbrott pågå ett tag innan man får bukt på det. Men jag vill än en gång poängtera att skabb är helt ofarligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!