Rusning till stationshuset när nya boken släpptes

Kanske inte riktigt som starten i Vasaloppet. Men bra nära. När den åttonde utgåvan av Virserums Hembygdsbok släpptes på onsdagen blev rusning till Järnvägsstationen.

Det blev ett spännande ögonblick när författaren själv, Stig-Åke Pettersson, öppnade första lådan och presenterade boken för publiken i stationshuset.

Det blev ett spännande ögonblick när författaren själv, Stig-Åke Pettersson, öppnade första lådan och presenterade boken för publiken i stationshuset.

Foto: Olof Carlson

Virserum2022-06-24 05:00

– Vi brukar ha boksläppen här, säger författaren och lokalhistorikern Stig-Åke Pettersson, men det känns extra aktuellt i år när det är precis 100 år sedan järnvägen mellan Virserum och Hultsfred blev klar.

Så givetvis finns den smalspåriga jubilaren med i ett kapitel i boken. Ett annat hett ämne behandlas också i ett annat kapitel. Där berättar Stig-Åke om hur det gick till när Aspelandshem byggdes på 1950-talet. Det jättestora hyreshuset är på tapeten nu igen, eftersom det hotas av rivning.

– Det var det kommunala bostadsbolaget dåvarande Virserums kommun som byggde, säger Stig-Åke Pettersson. Det var deras första och största satsning. På den tiden var det brist på bra lägenheter här, och bolaget ville skapa ett bättre boende för många. 

Ganska snabbt blev det ovanligt stora, och på sitt sätt annorlunda hyreshuset Virserums stolthet. Och den finns kvar än, vilket då och då lyser igenom i rivningsdebatten.

undefined
Utanför var det full fart. BTK Näcken firade boken genom att ställa upp ett bord utanför, och det blev många tuffa matcher. Janne Sjösten fanns förstås på plats.

Men historia behöver inte gå så väldigt långt tillbaka i tiden, 1978 kan räcka. Då bildades bordtennisklubben BTK Näcken, av några grabbar i Björneström. Namnet lånade de av statyn i dammen.

Janne Sjösten var en av spelarna som var aktiv när det begav sig. Och vid boksläppet hade klubben ställt upp ett bord utanför på parkeringsplatsen. Det kom att bli ett bra tidsfördriv för publiken, som väntade på sin tur att köpa boken. I boken berättar han om upplevelsen som ung spelare att bli instruerad av den japanske världsmätaren Ichiro Ogimura som besökte Virserum tillsammans med en rad storheter i världspingisen.

undefined
"Det är så sällan man får stå i kö i Virserum så det gäller att passa på" Orden kommer från en av alla de bokköpare som radade upp sig i väntsalen för att få tag i ett exemplar.

Man behöver inte heller gå så långt tillbaka i tiden, när Virserum hade egen polisstation. Den låg vid hotell Dacke, närmsta granne med räddningstjänsten.

– När det var som mest hade vi fyra poliser här stadigvarande, säger Stig-Åke Pettersson, som intervjuat en av poliserna, Åke Össmar om hur det var att bevaka lag och ordning i trakten.

undefined
Böckerna fick en strykande åtgång. Många köpte både tre och fyra för att ladda upp med presenter till vänner och släktingar.

Men det finns också äldre exempel i boken, som till exempel den gamla kyrkan i Virserum. Den byggdes på 1300-talet och är sedan länge borta, ersatt med den nya kyrkan.

– Men det finns minnen kvar, säger Stig-Åke Pettersson, både dopfunten och altaret kommer från den gamla kyrkan.

undefined
Lite mingel hör till, med bubbeldricka, salta pinnar och mycket prat. Boken är en ständig källa till samtalsämnen på boksläppet.

Stig-Åke Pettersson är redaktör för boken och har skrivit flera av kapitlen själv, men har haft hjälp av en lång rad medförfattare och redaktörer för att få ihop boken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!