Han vill ha "Hesa Fredrik" i Virserum

Bara dagar efter Rysslands invasion av Ukraina genomfördes ett test av VMA-signalen. Det fick invånare på flera orter i kommunen att reagera kraftigt på att varningssystemet bara finns i Hultsfred.

Alexander Steinvall vill att kommunen tittar över systemet med Hesa Fredrik i de olika orterna. Det förelår han i en motion till kommunfullmäktige.

Alexander Steinvall vill att kommunen tittar över systemet med Hesa Fredrik i de olika orterna. Det förelår han i en motion till kommunfullmäktige.

Foto: Madeleine Jakobsson

Virserum2022-04-28 13:00

Centerpartisten Alexander Steinwall reagerade genom att skriva en motion till kommunfullmäktige om att även Virserum ska få tillgång till en "Hesa Fredrik" igen.

– Tidigare har det funnits en på brandstationens tak. Men den är ur funktion numera, säger han.

Han ifrågasätter varför den inte är i gång, med tanke på att brandstationen ligger närmsta granne med skolan, som har 300 elever, och där ortens skyddsrum finns.

– Borde då inte finnas ett fungerande varningssystem här, frågar han och pekar på att modernare digitala varningssystem inte är att lita på vid en kris, med tanke på de cyberattacker som kan förekomma.

Alexander Steinvall vill med sin motion att kommunen ser över vilka varningssystem som är i drift och om inte fler borde tas i bruk på andra order i kommunen.

– Inte minst de som ligger i anslutning till både räddningstjänst, skola och skyddsrum, säger han och tänker speciellt på just Virserum. 

– Enligt mig är det bättre att försöka förbereda oss, att ta det säkra före det osäkra och se över VMA-system på strategiska planer i tätorterna.

Hesa Fredrik används inte bara vid flyglarm, utan också för att varna allmänheten vid brand och andra händelser som kan påverka samhället. När den tutar, ska man gå inomhus, stänga dörrar och fönster och lyssna på lokalradion för att få veta mer vad som har hänt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!