Får inte ha skatteskulder – alkoholtillståndet dras in

Hotell Dacke, Jormas hotell, mister sitt alkoholtillstånd. Anledningen är krögarens skatteskulder.

Svårigheterna hopas över Hotell Dacke i Virserum På grund av ägarens skatteskulder dras nu serveringstillståndet in.

Svårigheterna hopas över Hotell Dacke i Virserum På grund av ägarens skatteskulder dras nu serveringstillståndet in.

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2021-09-01 10:30

– Vi har dragit ut på det här beslutet så länge vi har kunnat, säger kommunalrådet Lars Rosander (C), men nu måste vi agera för att inte länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet ska agera. Vi kan inte tillåta det längre. Men vi har väntat in i det längsta, för att underlätta för hotellet.

– Men precis som alla andra kan krögaren överklaga vårt beslut, fortsätter Rosander.

Rosander öppnar dock för en ny behandling av serveringstillståndet. Men det förutsätter att skatteskulderna är betalda, vilket krögaren sagt att han ska göra.

– Om skulderna är betalda kommer saken i ett helt nytt läge, säger Rosander. Då kan han återkomma med en ny ansökan. Men utifrån lagstiftningen kan vi inte handla på annat sätt.

Lagstiftningen kring serveringstillstånd för alkohol är sträng på den här punkten. Företag med skatteskulder ska inte få ha något tillstånd.

– Syftet med det är att företag inte ska kunna skaffa sig konkurrensfördelar genom att inte betala skatt, säger Rosander. Men i Virserum finns just ingen konkurrens.

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) berättar att krögaren är informerad om det indragna tillståndet, så det kommer inte som någon chock.

Är det sista spiken i kistan för det krisande hotellet i Virserum?

– Nej, det tror jag inte, säger Rosander. Han kan ju fortsätta att servera lunchen precis som tidigare. Jag tror inte att verksamheten står och faller med alkoholtillståndet.

Vi söker krögaren för en kommentar om vad beslutet betyder för verksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!