Andrada Chirila flyttade till Virserum i oktober 2022. Innan dess hade hon under 23 års tid arbetat som apotekstekniker i den rumänska storstaden Cluj.
– Jag kände att jag ville komma bort från Cluj och allt som finns i en så stor stad. Nu älskar jag Virserum och det fina landskapet som finns här, berättar Andrada när Vimmerby Tidning träffar henne i bostaden.
I samband med flytten till Virserum har Andrada även börjat jobba mer aktivt på att förverkliga en dröm som hon har haft i några års tid. Hon berättar att det handlar om att försöka sälja sina olika bakverk till exempelvis olika tillställningar.
– Det finns redan ställen här i Virserum där man kan fika, så det är inget konditori eller kafé jag tänker mig. Istället handlar det om att ta emot beställningar till fester och kalas.
I samband med intervjun visar Andrada upp ett av de bakverk som hon tänker sig att göra beställningsjobb på.
– Det här är en falsk glasskaka. Den bakar jag ganska ofta, säger hon och ställer fram ett fat med den nämnda bakelsen.
Hur kom det sig att du började baka från första början?
– Min farmor bakade mycket hemma i Rumänien när jag var liten. För ungefär tio år sedan började jag också baka. Nu har jag fått med mig många av farmors gamla recept. De finns nerskrivna i den här boken, alltihop är på rumänska, säger Andrada och öppnar en grön skrivbok som ligger på köksbordet.
Bagerskan från Rumänien har också en annan, lite djupare tanke med sitt hantverk på den nya hemorten.
– Jag hoppas att mina beställningar kan göra att jag lär känna nya människor här runtomkring Virserum. Det kan förhoppningsvis vara en väg in i samhället för mig.
Vid sidan av bakningen studerar Andrada det svenska språket på Hultsfreds lärcenter.
– Jag började där i mars och ska ha ett nationellt prov i oktober. Det är svårt men jag hoppas att jag klarar det.
Hur ser det ut med chanserna att få ett jobb som apotekstekniker?
– Det finns ju några apotek här i närheten av Virserum men de verkar inte ha några lediga jobb just nu.
Slutligen, vad betyder bakningen för dig personligen?
– Jag bakar någonting varje helg. Du skulle även kunna väcka mig mitt i natten så skulle jag kunna gå upp och baka direkt, säger Andrada som även har startat upp "Andradas kök" på sociala medier.
– Det är där jag tänker att kunderna ska kunna göra sina beställningar i framtiden, säger hon.