Kvinnors kunnande lyfts fram i nytt projekt

Ett nytt projekt syftar till att lyfta fram kvinnors kunskaper och höja statusen på det textila hantverket. Men också till att lyfta fram vävstugornas betydelse för kvinnor på landsbygden.

Virserums vävstuga med sina 36 vävstolar är en av de som kommer att få besök, berättar konsthallschefen Carolina Jonsson, som själv sätter sig vid vävstolen emellanåt.

Virserums vävstuga med sina 36 vävstolar är en av de som kommer att få besök, berättar konsthallschefen Carolina Jonsson, som själv sätter sig vid vävstolen emellanåt.

Foto: Olof Carlson

Virserum2022-10-30 06:00

Kvinnornas kunskap om textil och handarbete har inte den högsta statusen. Tvärtom är den undervärderad, tycker Carolina Jonsson, chef på Virserums konsthall. Kunskaperna behöver lyftas fram och statusen på hantverket måste bli bättre. Och det hoppas man kunna åstadkomma genom den utställning och den bok som blir resultatet av projektet.

– Det kommer att bli ett spännande projekt, vi vet ju att vävstugorna är otroligt viktiga som kreativa platser på landsbygden. Något som det annars kan vara brist på, säger Carolina Jonsson.

– Just nu håller vi på att söka efter vävstugor som vi kan besöka. I dag har vi dessutom gått ut och annonserat efter en projektledare.

Men vävstugorna är inte bara platsen för kreativt skapande. Det är i hög grad där som kunskaper förs vidare, för att bevara det textila kulturarvet. 

– Förutom att vävstugorna har en oerhört stor social betydelse. Vi vill gärna höra vad det pratas om kring fikaborden. Vi vet att det är viktiga platser i människors liv, säger Carolina Jonsson.

Grundstenen i projektet blir att komma ut i vävstugorna och prata med besökarna, se när de skapar i vävstolarna. 

Det finns också ett hållbarhetstänk bakom utställningen.

– Vet man hur det går till att göra tyg, så blir man mera rädd om den textil man har, säger Carolina Jonsson.

Utställningen kan göras efter ett bidrag från Postkodstiftelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!