Åsa gör naturen till sitt klassrum

"Rörelse på rasterna gör inlärningen lättare". Det är grunden för Åsa Rydéns arbete som utomhuspedagog på Prolympia i Virserum.

Det är faktiskt en hel del fjällkänsla även i Virserum, säger Åsa Rydén, som pluggat till fjällguide i Åre. Nu blir hon utomhuspedagog på Prolympa.

Det är faktiskt en hel del fjällkänsla även i Virserum, säger Åsa Rydén, som pluggat till fjällguide i Åre. Nu blir hon utomhuspedagog på Prolympa.

Foto: OLOF CARLSON

Virserum2021-03-10 16:30

Onsdagen blev hennes första dag på nya jobbet. Och på en helt nyinrättad tjänst dessutom. 

– Tanken är att jag ska hålla i aktiviteter både på raster och lektioner, säger hon.

– Men det är bara första dagen än, så jag har bara börjat lära känna skolan och eleverna.

Men lite längre fram är tanken att det ska bli både fart och fläkt på rasterna och på en del lektioner. Det kommer att bli betydligt mindre hängande i uppehållsrum och kafeteria i framtiden. 

– Det kommer att bli en hel del uppstyrd verksamhet, säger Åsa Rydén från Stenberga, som har en hel arsenal med aktiviteter att ta till. En hel rad sätt att få eleverna att röra på sig.

Utomhus för det allra mesta. Skolan har det väl förspänt med egen skolskog intill, och en badplats precis inpå knuten.

– Och blir det riktigt extremt väder, har vi ju sporthallen att ta till, säger Åsa Rydén. Så det ska nog bli riktigt bra.

I dessa tider är det ju inne att vara ute. Och det finns gott om plats i naturen, ingen anledning att trängas.

Hon ser också möjligheten att kombinera olika skolämnen med utevistelse, det går alldeles utmärkt att plugga exempelvis biologi i skogsmiljön. Gärna i kombination med rörelse.

– För rörelse är viktigt. Det syresätter hjärnan och gör inlärningen lättare, säger hon.

Åsa Rydén själv, är en riktig utomhusmänniska som gillar att vara ute. Hon är bland annat utbildad som fjällguide och som ledare för forsränning vid Outdoor Adventure management i Åre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!