Barnens musikdagar inleds med Mozart

Musikdagarnas hjärta har börjat slå och pumpa ut musik. Först ut var Mozart för barnen.

Erika Gustavsson besökte barnfestivalen med Ebba, Emil och Edwin.

Erika Gustavsson besökte barnfestivalen med Ebba, Emil och Edwin.

Foto: Elin E Elmström

Virserum2018-06-25 19:30

Barnen sitter och tittar upp mot scen. Med piano, stråk- och blåsinstrument drar musikerna med sig barnen i allsång till ”Hujedamig, sånt barn han var” och ”Sjörövar Fabbe”. Astrid Lindgren menar de, med glimten i ögat, är en modern Mozart. I morse inledes Virserums Musikdagar i Ekebergskyrkan med ”Mozart, han var så bra!” där barnen fick uppleva konsert, sjunga, lära sig om noter, prova på instrument och måleri.

– Vi har varit med sedan barnen var jättesmå, berättar Erika Gustavsson som sitter i kyrkbänkarna tillsammans med Ebba, Emil och Edwin.

– Att barnen får ta del av musiken och ett så proffsigt arrangemang när de är så unga är fantastiskt.

Framför ett bord fyllt med penslar och målarfärger sitter Ellinor Lång med Matilda.

– Det är första ågnen vi är med. Vi bor på Öland men har ett sommarstuga häromkring. Jag tycker att morgonen har varit både pedagogisk och rolig, det är en bra tanke att baren får ta del av den här typen av musik. Det känns kvalitativt. Jag tror att vi kommer att komma tillbaka igen men vi få utvärdera senare.

För dagarnas konstnärliga ledare Tommy Svanström är det en frihet att efter allt planerade äntligen få komma igång med programmet.

­– Det är skoj nu när det är igång, innan är man så stressad, berättar Tommy.

Som vanligt finns det i år ett program för barnen och ett för de vuxna. Virserums kyrka kommer bland annat att besökas av Camerata Nordica, Byorkestern, Tilde Ahlbeck Glader och Cajsa-Stina Åkerström. Det kommer dessutom att bli en kväll med New Orleans tema, sjungas folkiga visor, hållas allsång för alla åldrar och läsas poesi i Kråketorp. För Tommy är alla programpunkter guldklimpar.

– Jag kan inte plocka ut något särskilt utan man får inte missa något. Det här är en vecka som gör att det blir lite kul i Virserum. Vi behöver publiken, det är för dem och bygden som vi anordnar detta. Det är 32:e året men det är inget som är givet att det ska komma tillbaka varje år, även om vi lyckats med det hittills. Vi har inget vinstintresse utan är en ideell förening.

I år blev det dock ingen instrumentalkurs.

–Det är en kombination av anledningar till att den inte blev av i år. Det var en del lärare som inte kunde och den är inte heller billig att driva. Det hade inte något att göra med intresset från ungdomarna, förra året var de 40 stycken. Vi hoppas att den ska kunna återvända igen nästa år.

Julia, Maria och Maria instrueras av Tommy Svanström.
Julia, Maria och Maria instrueras av Tommy Svanström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om