Bedragare blåste kvinna på stor summa pengar

Ännu en gång har en person lurats att använda sitt bank-id. En kvinna i 70-årsåldern Virserum har blivit lurad på en relativt stort summa pengar. Ärendet är överlämnat till polisens bedrägerirotel.

En kvinna i Virserum har anmält att hon blivit lurad på ett stort penningbelopp.

En kvinna i Virserum har anmält att hon blivit lurad på ett stort penningbelopp.

Foto: Linus Elsinen

Virserum2024-09-18 10:49

Bedrägeriet inleddes med att hon fick ett meddelande från vad som såg ut som PostNord och att hon uppmanades att ringa ett telefonnummer. Kvinnan ringde dit och fick veta att hon skulle beställt en dator för 14 000 kronor. Den som svarade i andra änden sa att han då skulle koppla henne till Handelsbankens säkerhetsavdelning.

I samtalet med nästa person lyckades denne få henne att aktivera sitt bank-id och föra över 74 000 kronor från sitt transaktionskonto. Därefter går det att se att bedragarna gjort två uttag från kontot på 28 508 kronor respektive 18 037, totalt 46 545 kronor.

Enligt anmälan är det enbart män kvinnan talat med och alla talade svenska utan brytning.

Vilka möjligheter har polisen att hjälpa till att få tillbaka kvinnans pengar?

– Bedrägeriroteln ser vilka möjligheter som finns att gå vidare. Pengarna har gått över någonstans men det kan vara till målvakter, det vet man inte. Jag törs inte svara på hur de går vidare men de brukar vara ganska tuffa och sålla och att arbeta med de grövsta brotten. Här handlar det om ganska mycket pengar, säger Anders Hultman vid polisen.

Ärendet är nu utlagt på en förundersökningsledare hos polisens bedrägerirotel i Malmö.

Fotnot: En målvakt är en person som syns utåt men inte behöver vara den som begått själva brottet. En målvakt kan exempelvis vara en minderårig som inte kan straffas för brott i samma utsträckning eller en hemlös med skulder som inte påverkas av skadestånd. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!