Vattnet behöver inte kokas längre

Nu har beskedet kommit: dricksvattnet i Virserum behöver inte kokas längre.

Fritt fram att dricka vattnet i Virserum igen. Provsvaren som presenterades på fredagsförmiddagen frikänner dricksvattnet från bakterieförekomst.

Fritt fram att dricka vattnet i Virserum igen. Provsvaren som presenterades på fredagsförmiddagen frikänner dricksvattnet från bakterieförekomst.

Foto: Arkivbild

Virserum2021-12-10 11:13

De nya provsvaren "frikänner" dricksvattnet ur kranarna. Bakterieförekomsten är borta, och dricksvattnet är lika bra som tidigare.

I alla fall nästan, i några dagar till kan det finnas en viss lukt och smak av klor, varnar kommunen på sin hemsida. Men det går över.

I samband med att bakterieförekomsten i vattnet upptäckts i förra veckan, togs prover på flera ställen i nätet. Samtidigt ökades doseringen av klor, för att bli av med bakterierna.

I veckan har proverna analyserats fullt ut, och precis som de preliminära resultaten i början på veckan, visar de på att det inte finns några bakterier kvar i dricksvattnet. Det är fritt fram att dricka, utan att koka först.

– Det är positiva nyheter, säger David Nelson som är driftschef på VA inom ÖSK.

– Vi har kunnat häva kokningsrekommendationen direkt och det känns bra. Vattnet är tjänligt igen.

Vad som orsakade den här bakterieförekomsten är fortfarande ett sannskyldigt mysterium. Någon förklaring har man inte lyckats hitta. 

Bakterierna i vattnet upptäcktes vid provtagningen i fredags. Men när de nya proverna togs i lördags, såg man inte röken av några bakterier, vilket de preliminära svaren visare.

– Så vad det beror på vet vi fortfarande inte, säger David Nelson, som börjar luta åt att det rör sig om ett provtagningsfel, eller ett handhavandefel någonstans på vägen till laboratoriet. 

Men nu kan han och Virserumsborna glädja sig åt att vattnet är bra igen. Och klorlukten är snart övergående.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!